Oud-studenten willen uit archief blijven

Oud-studenten krijgen steeds vaker spijt van uitspraken in hun universiteitsblad, en vragen om verwijdering uit het online archief. De bladen willen hun archief niet aanpassen.

Maaike Bos

Vooral universiteitsbladen hebben toenemend last van verzoeken tot aanpassing van het online archief. Ten tijde van publicatie waren de artikelen geinige, onschuldige reportages, bijvoorbeeld in de Maastrichtse universiteitskrant Observant. Jongens uit een mannenstudentenhuis konden af en toe ’een buurvrouw topless zien zonnen’, zei een toenmalige bewoner. Een andere student ging als mentor met zijn inkomgroepje naar een activiteit ’waar het bier rijkelijk vloeide’.

De jolige gluurder kreeg zijn uitspraak onlangs in een sollicitatiegesprek op zijn bord, en zegt dat het advocatenkantoor om die reden niet met hem in zee gaat. Hij verzoekt de redactie van Observant nu om zijn naam uit de online versie van het artikel te schrappen. De studentenmentor hoopt zijn achternaam verwijderd te zien uit het stuk omdat het hem in verband brengt met bier.

Niet toevallig hebben vooral universiteitsbladen last van zulke klachten. Afgestudeerden staan op het punt het serieuze leven in te stappen. Ze merken dat hun studentikoze lol hen via Google achtervolgt en maken zich zorgen bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. Observant krijgt twintig tot dertig verzoeken per jaar om een artikel in het online archief te anonimiseren of verwijderen. De Groningse Universiteitskrant (UK) zelfs twee of drie per week, zo'n honderd per jaar. Ook de universiteitsbladen van Leiden (Mare) en Utrecht (Ublad) merken een toenemende trend, vaak van onnozele gevallen, zegt hoofdredacteur Frank Provoost van Mare.

De redacties gaan dan ook zelden over tot aanpassing. Het publieke belang van een volledig en betrouwbaar archief gaat boven het persoonlijke belang van de privacy.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden