Oud-senator Gerrit Holdijk overleden

Oud-Senator Gerrit Holdijk van de SGP. Hij overleed afgelopen nacht op 71-jarige leeftijd. Beeld ANP
Oud-Senator Gerrit Holdijk van de SGP. Hij overleed afgelopen nacht op 71-jarige leeftijd.Beeld ANP

Oud-senator Gerrit Holdijk van de SGP is afgelopen nacht overleden in zijn woonplaats Uddel. Dat heeft een woordvoerder van de partij bevestigd. De 71-jarige Holdijk vertrok eerder dit jaar uit de Eerste Kamer, waar hij sinds 1991 ononderbroken in zat.

Holdijk heeft zich decennialang met enorm plichtsbesef ingezet voor de SGP, aldus Kees van der Staaij, fractieleider van de SGP in de Tweede Kamer. Volgens Van der Staaij paste het senatorschap goed bij Holdijk die hij typeert als bedachtzaam, onverstoorbaar en ook veelzijdig, praktisch en politiek betrokken.

"Het algemeen belang van het gehele volk dienen vanuit een beginselvaste overtuiging. Die uitspraak van hem typeert waar hij voor stond'', zei Van der Staaij.

'Simpele jurist'
Holdijk nam in 1986 voor het eerst plaats in de groene banken van de Senaat. Maar een jaar later stapte hij over naar Provinciale Staten van Gelderland, om in 1991 terug te keren naar Den Haag. Vervolgens zat Holdijk tot juni dit jaar ononderbroken in de Eerste Kamer voor de SGP. De jurist afficheerde zichzelf het liefst als 'een simpele jurist met de uiterlijke verschijningsvorm van een Veluwse boer'.

Bij zijn afscheid van de Eerste Kamer afgelopen juni kreeg Holdijk lof van Senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol, die hem prees als een constante factor. De SGP'er stond bekend als een man van inhoudelijke oordelen, staatsrechtelijk precies en stabiel. Holdijk kreeg van haar een zilveren koets uitgereikt.

Holdijk was een constante factor omdat hij de laatste jaren kabinetten aan een meerderheid in de Eerste Kamer hielp.

Geen fanatieke motie-schrijver
Na de verkiezingen van 2011 kon de coalitie van VVD, CDA en gedoogpartij PVV een beroep op hem doen. In ruil daarvoor kreeg de SGP toezeggingen op religieus terrein. Ook voor het huidige kabinet, dat slechts met D66, ChristenUnie en SGP een meerderheid haalde, was Holdijk cruciaal.

De SGP'er uit het Gelderse Uddel was een groot liefhebber van pijproken, maar een fanatieke motie-schrijver was hij niet. In al die jaren diende Holdijk in 2013 precies een motie in; over winkeliers die niet gedwongen mochten worden om hun winkel op zondag te openen. Die motie werd aangenomen.

In 2001 maakte Holdijk een ongebruikelijk statement tegen het mond-en-klauwzeerbeleid van toenmalig Landbouwminister Laurens Jan Brinkhorst (D66) door weg te blijven bij de kerkelijke inzegening van het huwelijk van Brinkhorsts dochter Laurentien met prins Constantijn. Holdijk wilde per se voorkomen dat hij Brinkhorst de hand zou moeten schudden.

SGP'er Gerrit Holdijk in een van de groene Senaatsbanken op de dag van zijn vertrek uit de Eerste Kamer op 2 juni 2015. Beeld anp
SGP'er Gerrit Holdijk in een van de groene Senaatsbanken op de dag van zijn vertrek uit de Eerste Kamer op 2 juni 2015.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden