Oud-secretaris-generaal Van Munster overleden

UTRECHT (ANP) - De oud-secretaris-generaal van de Nederlandse bisschoppenconferentie, pater Hans van Munster, is maandag na een kort ziekbed in Wilnis overleden. Dat hebben de franciscanen in Nederland laten weten. Van Munster is 82 jaar geworden.

Van Munster trad in 1944 in bij de franciscanen. Hij werd in 1951 priester gewijd. Zijn orde gaf hem opdracht filosofie in het Belgische Leuven te gaan studeren. In 1958 promoveerde Van Munster cum laude op een proefschrift over de filosofische gedachten van de jonge Kierkegaard.

Van 1955 tot 1967 was Van Munster lector aan de priesteropleiding van de franciscanen in Venray. Van 1967 tot 1971 was hij hoogleraar filosofie aan de nieuwe Katholieke Theologische Hogeschool Utrecht, waarin de opleiding van de franciscanen was opgegaan. Van Munster was van 1968 tot en met 1970 tevens rector van de hogeschool.

Vicaris-generaal

In 1970 benoemde de toenmalige aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Bernard Alfrink, hem tot vicaris-generaal van het aartsbisdom. Van 1981 tot 1991 was Van Munster secretaris-generaal van de bisschoppenconferentie.

Van Munster vertegenwoordigde ook jaren de RK-Kerk in de Raad van Kerken in Nederland. Nadat hij als sceretaris-generaal was afgetreden - zijn opvolger was de huidige bisschop van Rotterdam, Ad van Luyn - was Van Munster onder meer voorzitter van de bisschoppelijke commissie Justitia et Pax Nederland, die ijvert voor vrede en gerechtigheid in de wereld.

Ook was hij voorzitter van de Katholieke Bijbelstichting en van de Franciscaanse Samenwerking, waarin alle mannelijke en vrouwelijke ordes en congregaties zijn vertegenwoordigd die zich baseren op de leefregel van de heilige Franciscus en de heilige Clara.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden