Oud-rechercheur vrijgesproken van lekken

(Novum) - Oud-rechercheur Sjaak K. is maandag vrijgesproken van het lekken van vertrouwelijke politie-informatie. De Amsterdamse rechtbank oordeelde dat er niet genoeg bewijs is. Justitie had drie jaar celstraf tegen hem geëist. Ook van het verkopen van informatie, witwassen en het verduisteren van politiedocumenten werd hij vrijgesproken. Het OM heeft volgens de rechtbank onzorgvuldig gehandeld.

Ook medeverdachten Hans van E. en Sjaaks broer Jan, die overigens maandag 54 werd, werden vrijgesproken van betrokkenheid bij lekken. Tegen hen had het OM respectievelijk achttien en zes maanden cel geëist. Van E. kreeg wel een halfjaar cel opgelegd voor het 'op grote schaal' telen van wiet, waarvoor hij ook al eerder is veroordeeld. Hij hoeft de straf niet meer uit te zitten omdat hij en Sjaak K. in 2006 al negen maanden in voorarrest hebben gezeten.

De rechtbank oordeelde dat wel feiten en omstandigheden naar voren zijn gekomen uit het onderzoek die als 'verdacht' kunnen worden aangemerkt, maar dat dit onvoldoende is om tot een veroordeling te komen. De 51-jarige K. werkte dertig jaar bij de politie, onder meer in Amsterdam en voor de Nationale Recherche. Geheime informatie is volgens het Openbaar Ministerie via Van E. beland bij de advocatuur, de pers en het criminele milieu.

Diverse vertrouwelijke gesprekken tussen de 51-jarige Van E. en diens advocaat Nico Meijering zijn ten onrechte in het dossier-Vancouver opgenomen. De rechter-commissaris had hiervoor geen toestemming mogen verlenen, oordeelde de rechtbank, en de gesprekken mogen dan ook niet als bewijs dienen, bij geen van de drie verdachten. Ook is een aantal 'geheimhoudersgesprekken' enkele maanden te laat vernietigd. Dit is echter niet op een zodanig grootschalige en grove manier gebeurd dat de zaak moet worden afgebroken, zei de rechtbankpresident. Dat gebeurde eerder wel in de strafzaak tegen de Hells Angels.

Ook het bewijs dat voortkwam uit de inzet van een bijzonder opsporingsmiddel bij K., vermoedelijk een microfoon in zijn telefoon, is ongeldig. De configuratie hiervan voldeed niet aan de voorschriften, omdat het technisch mogelijk was K. direct af te luisteren. K. werd op 16 januari 2006 opgepakt op verdenking van ernstige schending van het ambtsgeheim. De politie had hem kort daarvoor in de val gelokt. Ook deze actie, het 'scenario' genoemd, mag niet als bewijs dienen, vond de rechtbank. Tenslotte is bij de verhoren van Van E. in die maand een aantal regels overtreden. De verdachte had toen contact met zijn advocaat moeten kunnen krijgen, oordeelde de rechtbank.

Officier van justitie Michiel Zwinkels had ruim twee weken geleden betoogd dat door het lekken de opsporing in Nederland 'recht in het hart is getroffen'. "Corruptie is een zeer serieuze zaak", zei hij toen. "Het tast het vertrouwen van de samenleving in politie en justitie aan."

De verdachten reageerden maandag opgelucht. Meijering zei dat hij met een kratje bier voor de rechtbank zou gaan zitten. "En daar ga ik niet weg voordat ik hem helemaal heb leeggedronken."

Het OM heeft twee weken om hoger beroep aan te tekenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden