Oud-rebellenleider Strelkov: Russen helpen separatisten in Oekraïne

Igor Strelkov tijdens een persconferentie in oktober in Moskou. Beeld ap
Igor Strelkov tijdens een persconferentie in oktober in Moskou.Beeld ap

Volgens voormalig rebellenleider Igor Strelkov krijgen de Oekraïense separatisten flink wat hulp van de Russen. Dat zei hij in een interview met de nationalistische Russische krant Zavtra.

Verder zei Strelkov dat hij zichzelf als 'hoofdverantwoordelijke' ziet voor de strijd in het oosten van Oekraïne.

Strelkov verliet de rebellenbeweging aan het begin van deze herfst en zit nu in Rusland. Volgens hem worden de rebellen vanuit daar geholpen, al laat hij zich niet uit over het leveren van wapens. 'Ik kan niet zeggen dat wij ze in alles voorzien, maar we helpen ze echt.'

Eind deze zomer bestond het rebellenleger dat de stad Marioepol belegerde voor het grootste deel uit Russische soldaten 'die op vakantie waren' om mee te helpen in de strijd, zo vertelt Strelkov.

Hijzelf en zijn eenheden waren het echter die het conflict tot een oorlog maakten. Strelkov toog namelijk vanuit Moskou naar Oekraïne, en werd daar de minister van Defensie van de Volksrepubliek Donetsk. 'Als onze eenheid de grens niet was overgestoken, was alles uitgedoofd. Wij hebben bij wijze van spreken het vliegwiel een zetje gegeven', legt hij uit.

De separatisten hoopten dat Rusland de Donbas, of Nieuw-Rusland zoals Strelkov het gebied rond Donetsk en Loehansk noemt, zou inlijven. Dat was immers met het schiereiland de Krim ook gebeurd. 'Toen ik begreep dat Rusland ons niet in zou nemen, was dat een schokkend besluit voor ons' zegt Strelkov.

Strelkov eind juli, in zijn tijd als rebellenleider in Oost-Oekraïne. Beeld EPA
Strelkov eind juli, in zijn tijd als rebellenleider in Oost-Oekraïne.Beeld EPA
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden