Oud-PvdA-leiders willen linkse samenwerking

Voormalig fractieleiders van de PvdA hebben gisteren gepleit voor een verdergaande samenwerking tussen linkse partijen. Job Cohen, de voorganger van Diederik Samsom, zei dat hij hoopt op 'een sociaal kabinet'. "Ik hoop dat linkse partijen goed naar elkaar gaan luisteren. Probeer over je eigen schaduw heen te stappen. Dan kun je zeggen: we zullen elkaar niet loslaten. Als we in aanmerking komen voor een coalitie dan doen we dat met elkaar."

Cohen was met andere oud-fractieleiders in Amsterdam bij een door de Volkskrant georganiseerd debat over de toekomst van de sociaaldemocratie. Ad Melkert, die in 2002 als fractievoorzitter vertrok, meende dat de PvdA ook na de vorige verkiezingen te snel GroenLinks en SP had losgelaten, om door te gaan met de VVD. Bij de volgende verkiezingen moet dat anders, zei hij.

Ook Jacques Wallage, die tussen 1994 en 1998 de PvdA-fractie leidde, is voorstander van linkse samenwerking, een optie die volgens Wallage 'nooit echt serieus is uitgezocht'. Hij pleit voor een commissie van mensen van buiten de dagelijkse politiek die zoekt naar overeenkomsten. "Dan kun je bijvoorbeeld tot een vijfpuntenplan komen." Wat Wallage betreft wordt ook D66 daarbij betrokken, om zo een blok te maken tegen een eventueel kabinet van VVD en PVV. Maar: "Het is vrij laat voor deze optie".

Ook volgens Jeroen Dijsselbloem, de huidige minister van financiën, is 'de noodzaak tot samenwerking groter dan ooit'. "Ik vind dat we op tal van punten moeten samenwerken." Dijsselbloem claimt dat de PvdA met de SP in gesprek is over hun plan voor een Nationaal Zorgfonds. "In hun versie kost het 5 miljard. We denken nu over slimmere varianten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden