Oud-PvdA'er Pronk roept op te stemmen op PvdA

Jan Pronk in 2007. Beeld ANP
Jan Pronk in 2007.Beeld ANP

Oud-PvdA'er en oud-minister Jan Pronk roept kiezers op tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement te stemmen op de PvdA. Hij doet dat in een filmpje op YouTube. Pronk stapte in mei vorig jaar uit de Partij van de Arbeid.

Redactie

Pronk bevestigde het bericht op Omroep West. Hij zei vandaag in een toelichting te kijken naar het grotere geheel in het Europees Parlement en alleen maar via de PvdA te kunnen stemmen op de sociaaldemocraten. Volgens hem is de macht van de christendemocraten in het EP te groot. Bij verkiezingen in Nederland zou hij niet op de PvdA stemmen, legde hij uit. Maar hij zal ook niet 'tegen de partij schoppen', zoals hij het omschrijft.

Pronk zei in mei vorig jaar te vinden dat de PvdA zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie heeft verwijderd en die heeft verloochend. Pronk was ruim 48 jaar lid van de PvdA. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag stemde hij op GroenLinks, omdat de PvdA er in de gemeente Den Haag 'een rommeltje van had gemaakt'.

'Tegen kapitalistisch Europa'
'Ik ben voor Europa, maar tegen een kapitalistisch Europa', zegt Pronk nu in het filmpje. 'Daarom hebben we een sterk Europees Parlement nodig met daarbinnen een sociaaldemocratische fractie. Met mensen die kiezen voor een sociaal Europa en meer werkgelegenheid.'

Volgens Pronk biedt de PvdA-lijst in Nederland sterke vertegenwoordigers in het Europees Parlement, met op nummer 1 Paul Tang en op nummer 2 Agnes Jongerius. Pronk verwijst naar Tang 'als uiterst deskundig wanneer het gaat om internationaal financieel beleid' en als iemand 'die een antwoord heeft op de bankencrisis'. Agnes Jongerius omschrijft hij als 'iemand die haar sporen heeft verdiend op het terrein van de werkgelegenheid'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden