Oud-presidenten VS kosten de belastingbetaler 3,7 miljoen

Voormalig president George W. Bush Beeld getty
Voormalig president George W. BushBeeld getty

Van de vier voormalige presidenten van de Verenigde Staten die nog in leven zijn, kost George W. Bush de Amerikaanse belastingbetaler het meest. Dat blijkt uit een onderzoek van de onafhankelijke Congressional Research Service, zo meldt persbureau AP.

Bij de kosten die Bush jr. als oud-bewoner van het Witte Huis in 2012 vergoed kreeg, zit onder meer een telefoonrekening van zo'n 85.000 dollar, 400.000 dollar voor kantoorruimte in Dallas en 60.000 dollar aan reiskosten. In totaal ontving de Texaan, inmiddels fervent kunstschilder, voor 1,3 miljoen dollar van de federale overheid.

In de Amerikaanse wet is vastgelegd dat presidenten na hun laatste ambtstermijn jaarlijks het equivalent van een ministersalaris ontvangen, zo'n 200.000 dollar. Daarnaast worden bijvoorbeeld kosten voor kantoorruimte, personeel en correspondentie vergoed. Ook weduwen van oud-presidenten krijgen een gage, waardoor het totaalbedrag dat de overheid in 2012 aan de voormalige bewoners van het Witte Huis kwijt was op 3,7 miljoen dollar ligt. De kosten die de Amerikaanse geheime dienst kwijt is voor de bescherming van oud-presidenten en hun families, zijn niet openbaar en derhalve niet meegerekend.

Naast de jongste Bush zijn er nog drie voormalige presidenten in leven: zijn vader George H.W. Bush, en de Democraten Bill Clinton en Jimmy Carter. Clinton is de op een na 'duurste' president. Hij ontving zo'n 1 miljoen dollar, waaronder 442.000 dollar aan huur voor zijn kantoor in Harlem, New York. Aan George H.W. Bush was de belastingbetaler 850.000 dollar kwijt, terwijl Carter zo'n half miljoen dollar ontving.

De wet die in de financiële tegemoetkoming voor oud-presidenten voorziet, stamt uit 1958 en werd grotendeels in het leven geroepen omdat oud-president Harry Truman na zijn periode in het Witte Huis in de financiële problemen kwam. Door de voorziening moet de waardigheid van het presidentschap in stand worden gehouden.

Vergeleken met andere overheidsuitgaven zijn de miljoenen die de Amerikanen aan hun oud-presidenten besteden natuurlijk klein bier. Maar omdat presidenten tegenwoordig na hun loopbaan genoeg kunnen verdienen in bijvoorbeeld het boeken- of lezingcircuit, gaan er toch stemmen op om de toelages voor de exclusieve club wat in te perken.

Jason Chaffetz, een Republikeins Congreslid uit Utah, stelde voor om de oud-presidenten maximaal 400.000 dollar per jaar te geven. Alles wat de mannen dan extra verdienen, zou van die jaarlijkse toelage afgetrokken moeten worden. Maar het wetsvoorstel sneuvelde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden