Update

Oud-president Saleh van Jemen gedood door rebellen

Ali Abdullah Saleh, oud-president van Jemen, werd gedood door rebellen in het land. Beeld AFP
Ali Abdullah Saleh, oud-president van Jemen, werd gedood door rebellen in het land.Beeld AFP

Houthi-rebellen hebben in Jemen oud-president Ali Abdullah Saleh gedood en zijn huis opgeblazen.

Het is nog niet duidelijk hoe Saleh precies is omgekomen. De Houthi-rebellen zeggen zelf dat ze hem op het spoor kwamen toen hij de hoofdstad Sanaa probeerde te ontvluchten. Zijn overlijden wordt bevestigd door zijn partij.

Op internet circuleert een video waarop Salehs lichaam te zien is. Zij ogen zijn open, maar hij is bewegingloos en heeft een gapende hoofdwond. Rebellen dragen hem weg in een doek en gooien hem in een pickup-truck.

Onderlinge strijd tussen oude vrienden

De pro-Iraanse Houthi-rebellen en de strijders van de voormalige president vormden sinds 2015 een alliantie in hun strijd tegen de regering, maar zijn slaags geraakt.

De hoofdstad is nu in twee delen uiteengevallen: in het noorden regeren de Houthi's en in het zuidelijke deel de Saleh-getrouwen. Beide partijen hebben checkpoints ingesteld en sluipschutters op de daken gestationeerd. De crisis begon vorige week toen Saleh de Houthi-rebellen van expansiedrift beschuldigde, waarop korte gevechten uitbraken bij de grootste moskee van de stad. Maar toen ex-president Saleh dit weekend in een televisietoespraak aangaf dat hij openstond voor dialoog met aartsvijand Saudi-Arabië, kwam het tot een uitbarsting. Hij beloofde niet alleen dat er een einde komt aan het verbond met de Houthi-rebellen, maar ook 'aan het tijdperk van de milities' in het algemeen.

Saleh's uitspraken werden door de Houthi's opgevat als een oorlogsverklaring. "(De tijd van, red.) Saleh is voorbij", zei een Houthi-politicus tegen persbureau AP. "Hij is nu deel van de (Saudische, red.) coalitie en de agressie." De militie bestormde daarop verschillende Saleh-bolwerken in de hoofdstad, waaronder het gebouw van Yemen Today, een aan Saleh verbonden televisiezender.

De Saudiërs hebben positief gereageerd op de ommezwaai van Saleh en lijken hem zijn eerdere verbond met de pro-Iraanse Houthi's te hebben vergeven. Zij hielpen gisteren zelfs de strijders van Saleh - met wie zij tot vorige week in oorlog waren - vanuit de lucht, waarbij zij Houthi-stellingen bombardeerden.

Humanitaire situatie

Door opgelaaide gevechten in de burgeroorlog in Jemen zijn in de afgelopen vijf dagen in Sanaa al zeker 125 mensen om het leven gekomen. Van nog eens 238 mensen staat vast dat ze gewond raakten. Het Internationale Rode Kruis meldde deze cijfers.

De tekst gaat verder onder de foto

Een Houthi-strijder, gisteren op straat in Sanaa. Beeld EPA
Een Houthi-strijder, gisteren op straat in Sanaa.Beeld EPA

Het Rode Kruis hoopt het belangrijkste ziekenhuis in Sanaa snel te kunnen voorzien van medicijnen, andere hulpmiddelen en brandstof voor de generators. Het Rode Kruis heeft echter problemen om de eigen voorraden te bereiken omdat de opslagplaats ervan door bommen is getroffen.

De situatie voor de burgers is nu slechter dan ooit. Zij worden niet alleen gebombardeerd en uitgehongerd door de Saudiërs, maar ook belegerd door hun eigen bestuurders. Nog erger zijn de humanitaire gevolgen van de gevechten. De VN probeert haar hulpverleners uit Jemen te halen, omdat de situatie te gevaarlijk is. Eerder deze maand deed de VN er nog alles aan om het land binnen te komen om het zo te behoeden voor een hongersnood. De burgers lijken daarmee weer helemaal op zichzelf te zijn aangewezen.

Hulpverleners klem tussen gevechten

Een team van het Nederlandse Rode Kruis, onder wie presentatrice Floortje Dessing, die ambassadeur van de hulporganisatie is, zit vast in Jemen. "We schuilen al anderhalve dag in een kelder voor de gevechten", meldde een woordvoerder. "Ons team zal zo snel mogelijk het land proberen te verlaten, maar de veiligheid staat dat op dit moment niet toe."

Lees ook: Saudi-Arabië laat Jemen zware prijs betalen voor aanval van rebellen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden