Oud-president Morsi ter dood veroordeeld

Oud-president Mursi achter de tralies.Beeld epa

Een rechtbank in Egypte heeft oud-president Mohamed Morsi vandaag ter dood veroordeeld. Hij werd ervan beschuldigd met de organisaties Hamas en Hezbollah te hebben samengezworen om een uitbraak van gevangenen begin 2011 te bewerkstelligen.

Een kleine drie weken geleden ging hij uit protest nog met zijn rug naar de rechter staan. "Ik ben nog steeds de president van Egypte", zou hij hebben geroepen. Maar op die dinsdag 21 april kreeg de afgezette president van Egypte te horen dat hij veroordeeld was tot twintig jaar gevangenisstraf met dwangarbeid.

Toen niet, nu wel
Het was de dood van meer dan duizend moslimbroeders tijdens protesten in Caïro 2012 die hem een hoge celstraf opleverde. Hij was niet direct verantwoordelijk voor hij dood, zei de rechter. Maar hij had het geweld wel aangewakkerd, arrestaties en martelingen in de hand gewerkt.

Morsi ontsnapte toen aan de doodstraf, maar daar dacht de rechter vandaag anders over. Dit keer werden niet de protesten uit 2012, maar een massale gevangenisontsnapping onder de loep genomen. Bij deze zaak, vond de rechter, was de oud-president wel verantwoordelijk voor de ontsnapping van gevangenen. Behalve de 63-jarige oud-president werden nog 105 andere aanhangers van de nu verboden Moslimbroederschap. De vonnissen werden bekendgemaakt tijdens een tv-uitzending. En het is nu aan de Egyptische grootmoefti, de hoogste religieuze autoriteit in Egypte, om ze goed te keuren.

Moord
Morsi, lid van de nu verboden Moslimbroederschap, was in 2012 de eerste gekozen president van Egypte. In 2013 werd hij door het leger afgezet. Verscheidene mensenrechtenorganisaties hebben de eerdere gang van zaken veroordeeld. Zo noemde Amnesty International het proces in april een 'schijnproces'. En ook vandaag is er kritiek. De Moslimbroederschap spreekt van een 'politiek vonnis'. "Ons land staat op het punt een moord te begaan en moet gestopt worden door de internationale gemeenschap."

In het afgelopen jaar zijn honderden moslimbroeders veroordeeld, vaak op basis van summier bewijs. Maar tegelijkertijd zijn er ook signalen dat moslimbroeders zich inlaten met geweld en terrorisme. Bij veel aanslagen die sinds de coup vielen, waren zijn aanhangers betrokken, en binnen de partij gaan er steeds meer stemmen op om de democratische weg te verlaten en die van de jihad te vervolgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden