UPDATE

Oud-president George H. W. Bush (94) overleden

Voormalig president George W. Bush. Beeld AP
Voormalig president George W. Bush.Beeld AP

De Amerikaanse oud-president George H. W. Bush is vrijdag op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een woordvoerder van de familie bekendgemaakt.

De Republikein, die in de periode 1989-1993 in het Witte Huis verbleef en de vader was van oud-president George W. Bush, kampte al langer met gezondheidsproblemen. Hij leed aan de ziekte van Parkinson en lag in het voorjaar nog in het ziekenhuis met een bloedinfectie. Dat gebeurde een dag na de begrafenis van zijn vrouw Barbara. Zij overleed op 92-jarige leeftijd.

George Bush junior zei in een verklaring: “Onze lieve vader is overleden. George H. W. Bush was een man van het hoogste karakter en de beste vader die een zoon en dochter zich konden wensen.”

Bush leidde de Verenigde Staten door een tumultueuze periode. Hij maakte als president het einde van de Koude Oorlog mee en de Eerste Golfoorlog. Ondanks zijn successen op het gebied van de buitenlandse politiek, slaagde hij er niet in een tweede termijn veilig te stellen. In 1993 verloor hij het Witte Huis aan de Democraat Bill Clinton.

Lat hoger leggen

De huidig president, Donald Trump, heeft inmiddels gereageerd op het overlijden van zijn voorganger. Volgens hem heeft Bush met zijn ontwapenende humor, zijn toewijding en zijn authenticiteit generaties Amerikanen geïnspireerd om zich in te zetten voor de publieke zaak. “President Bush vond altijd een manier om de lat hoger te leggen.”

Hij vervolgt: “Met helder beslissingsvermogen, gezond verstand en onwankelbaar leiderschap gidste president Bush ons land en de wereld naar een vredig en zegevierend einde van de Koude Oorlog. Als president legde hij de fundaties voor de decennia van voorspoed die volgden. En ondanks alles wat hij bereikte, bleef hij nederig en gaf hij gehoor aan de stille roep om dienstbaar te zijn die hem zo duidelijk een richtingsgevoel gaf.”

De voorganger van Trump, Barack Obama, uit eveneens zijn waardering voor Bush. “Amerika heeft een patriot en een nederige dienaar verloren met George Herbert Walker Bush. Hoewel onze harten zwaar zijn vandaag, zijn ze ook vervuld van dank. Onze gedachten gaan uit naar de hele Bush familie vanavond - en naar iedereen die geïnspireerd is door het voorbeeld van George en Barbara.”

Een groot geschenk

De eveneens oud-president Bill Clinton reageerde zaterdag in een verklaring bedroefd op het overlijden van zijn voormalige politieke rivaal George H. W. Bush. “Ik ben bijzonder dankbaar voor iedere minuut die ik met president Bush heb doorgebracht en zal onze vriendschap altijd beschouwen als één van de grootste geschenken van mijn leven.”

De Republikein Bush was de voorganger van Clinton in het Witte Huis. De mannen stonden tegenover elkaar bij de presidentsverkiezing van 1992, die door de Democraat Clinton is gewonnen. Die is vol lof over zijn voorganger. Bush heeft zich na de Koude Oorlog ingezet voor “meer eenheid, vrede en vrijheid in de wereld”, zegt Clinton.

De Democratische oud-president prijst het feit dat Bush zijn leven ten dienst stelde van zijn land. Hij deed onder meer dienst tijdens de Tweede Wereldoorlog, was ambassadeur van zijn land bij de Verenigde Naties, het hoofd van de CIA en belandde uiteindelijk in het Witte Huis. Maar weinig Amerikanen hebben zo’n indrukwekkende staat van dienst, vindt Clinton.

Lees ook:

Barbara Bush – vrouw én moeder van een Amerikaanse president - overleden

De echtgenote van oud-president George H. W. Bush, Barbara, leed de afgelopen jaren onder meer aan een chronische longaandoening en hartproblemen. Zij overleed eerder dit jaar. Bush stond bekend om haar scherpe tong en hielp onder meer analfabetisme bestrijden.

George H. W. Bush op intensive care

De voormalige Amerikaanse president George H.W. Bush werd in 2012 al eens in een ziekenhuis in Houston opgenomen op de intensive care. Ook in 2014 was het mis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden