Joseph Kabila

Oud-president Congo is de baas over nieuwe regering

De vertrekkende president Joseph Kabila (rechts) naast de nieuwe president Felix Tshisekedi (links) tijdens zijn inauguratie januari dit jaar.Beeld Reuters/Olivia Acland

Congo heeft een nieuwe regering, acht maanden na de verkiezingen. Maar de ex-president kijkt mee.

Slechts een derde van de ministersposten wordt bezet door leden van de UDPS van de nieuwe president Felix Tshisekedi. Het merendeel is gegaan naar afgevaardigden van coalitiegenoot FCC, de partij van oud-president Joseph Kabila. Opmerkelijk is ook dat de meeste van de 65 nieuwe ministers weinig of geen nationale bestuurservaring hebben.

Tshisekedi sleepte in de omstreden verkiezingen van vorig jaar december weliswaar het presidentschap in de wacht, maar zijn partij moest genoegen nemen met een minderheid in het parlement. De meeste zetels gingen naar Kabila’s FCC. De ongebruikelijke verdeling van de macht zou het gevolg zijn van een geheime deal tussen Kabila en Tshisekedi om te voorkomen dat de zege ging naar een populaire oppositiecoalitie.

De nieuwe regering staat onder leiding van premier Illunga Illunkamba, een vertrouweling van Kabila die in tegenstelling tot zijn ministers en vijf vicepremiers vele jaren regeringservaring heeft. De zwaarste post is voor dokter Eteni Longondo van de UDPS die het ministerie van gezondheid gaat leiden. Daarmee wordt hij verantwoordelijk voor de bestrijding van de ebola-epidemie, die al aan zo’n 1900 Congolezen het leven heeft gekost. Longondo, een hiv- deskundige, heeft het grootste deel van zijn carrière voor internationale hulporganisaties in Congo gewerkt.

Zakelijke belangen

Willy Samsoni, uit de politieke hoek van Kabila, krijgt het belangrijke ministerie van mijnbouw. Congo is rijk aan een enorme verscheidenheid aan bodemschatten. Hij is een voormalige minister voor mijnbouw van de grondstofrijke provincie Haut Katanga waar onder meer koper, kobalt, uranium en diamanten worden gewonnen. Ook de minister van financiën, Sele Yalaghuli en zijn collega voor defensie, Ngoy Mukena, behoren tot Kabila’s politieke stal. Het kabinet bestaat voor 17 procent uit vrouwen onder wie een vicepremier en de minister voor planning.

Kabila heeft via het leeuwendeel van de ministersploeg nog altijd veel invloed op het bestuur van het land. Hij probeerde de grondwet te veranderen, zodat meer dan twee ambtstermijnen voor het presidentschap mogelijk zouden worden. Toen dat niet lukte, werden verkiezingen herhaaldelijk uitgesteld, tot hij uiteindelijk na achttien jaar het rode pluche verliet. Hij bleef na zijn vertrek partijleider, en zijn familie heeft grote zakelijke belangen in Congo dat ondanks alle bodemschatten een grotendeels straatarme bevolking heeft.

Kabila’s opvolger is de zoon van Etienne Tshisekedi, decennialang de onverschrokken leider van de UDPS, wat toen de grootste oppositiepartij was. Nadat zijn vader twee jaar geleden overleed nam Felix Tshisekedi het leiderschap over. Hij is van een aanmerkelijk minder kaliber dan zijn vader en wordt gezien als een speelbal van Kabila.

Lees ook:

Congo wacht al maanden op een nieuwe regering.

Eindelijk een doorbraak in de formatie in Congo. De maandag aangestelde premier gaat op zoek naar een coalitie.

Mislukte staat Congo is jarig, maar heeft niets te vieren.

Congo wordt 57 jaar, maar er is weinig reden tot vreugde. Geweld in alle delen van het land en een stuurloos machtscentrum maken van het land meer en meer een mislukte staat..

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden