Oud-premier van België Guy Verhofstadt wil voorzitter Europees Parlement worden

CHRISTOPH SCHMIDT

Het hing al een tijdje in de lucht, maar hij heeft het nu eindelijk zelf gezegd: Guy Verhofstadt wil Martin Schulz opvolgen als voorzitter van het Europees Parlement. "In deze onzekere, turbulente tijden, waarin Europa wordt bedreigd door nationalisten en populisten in alle soorten en maten, hebben we visionairs net zo hard nodig als bruggenbouwers en compromiszoekers. Ik wil een van hen zijn", zegt hij in een filmpje dat hij gisteren verspreidde via sociale media. De 63-jarige oud-premier van België (1999-2008) is sinds 2009 leider van de liberale politieke groepering in het Europees Parlement, waartoe ook de VVD en D66 behoren. Gelet op de pikorde in dat parlement (de liberalen zijn in grootte de vierde groepering) lijkt Verhofstadt weinig kans te maken om de voorzittershamer over te nemen van Schulz, de sociaal-democraat die Straatsburg verwisselt voor de Duitse politiek.

De twee grootste groeperingen, de christen- en de sociaal-democraten, hebben allebei een Italiaan naar voren geschoven: Antonio Tajani en Gianni Pittella. De strijd om het voorzitterschap is harder dan verwacht. Lange tijd leek een christen-democraat verzekerd van deze positie, na vijf jaar Schulz. Maar dit gentlemen's agreement is in rook opgegaan. In dat gekrakeel zou Verhofstadt kansrijk kunnen worden. De stemming, op 17 januari in Straatsburg, is geheim.

Velen beschouwen Verhofstadt als iemand die het parlement sterker zal positioneren tegenover de andere EU-instituties dan de Italianen. De afgelopen jaren wist de Belg geregeld de aandacht op zich te vestigen met vlammende toespraken.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden