Oud-premier Sharif opgepakt en gedeporteerd

(Novum/AP) - De voormalige Pakistaanse premier Nawaz Sharif is maandag kort na zijn aankomst in Islamabad aangehouden en op een vliegtuig gezet naar Saudi-Arabië. Sharif was uit ballingschap in Pakistan teruggekeerd om campagne te voeren tegen Pervez Musharraf, de militaire leider die hem acht jaar geleden in een staatsgreep afzette.

Ongeveer vier uur nadat hij vanuit Londen was aangekomen werd Sharif in hechtenis genomen en in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie, maar kort daarop werd hij op een ander vliegtuig gezet met de Saudische stad Jeddah als bestemming, bevestigde een naaste medewerker van Musharraf.

De politiefunctionaris die Sharif op de luchthaven een arrestatiebevel overhandigde zei dat de tweevoudige ex-premier werd aangehouden op grond van een oude aanklacht wegens witwassen en corruptie en voor een anticorruptierechtbank zou worden gebracht. En de voorzitter van de Pakistaanse regeringspartij, Chaudhry Shujaat Hussain, zei dat Sharif voor de keus was gesteld weer in ballingschap te gaan of te worden gearresteerd en dat hij voor het laatste had gekozen. Maar kennelijk vonden de autoriteiten de aanwezigheid van de ex-premier in Pakistan toch te gevaarlijk.

Sharif had gezegd dat hij van plan was in een autostoet naar zijn woonplaats en politieke basis Lahore, 290 kilometer ten zuiden van Islamabad, te reizen. De tocht door de provincie Punjab zou over drie dagen worden uitgesmeerd, om Sharif in de gelegenheid te stellen onderweg zijn aanhangers te begroeten, zei zijn partij.

Sharif werd in 1999 door Musharraf afgezet en vertrok in 2000 naar Saudi-Arabië, nadat hij was aangeklaagd wegens terrorisme en kaping. Om aan gevangenisstraf te ontkomen zou hij toen hebben toegezegd minstens tien jaar uit Pakistan weg te blijven. Het hooggerechtshof bepaalde onlangs echter dat Sharif vrij was om naar Pakistan terug te keren.

De Europese Unie zei maandag dat Sharif toestemming moet krijgen om naar Pakistan terug te keren en zich te verdedigen tegen corruptieaanklachten. De Pakistaanse regering moet de uitspraak van het hooggerechtshof respecteren, aldus de EU.

Voordat hij zondagavond uit Londen vertrok zei Sharif rekening te houden met de mogelijkheid dat hij zou worden gearresteerd of gedeporteerd. Op het laatste moment vroeg hij zijn broer Shahbaz Sharif in Groot-Brittannië te blijven om hun partij te leiden als hem in Pakistan iets zou overkomen.

Shahbaz Sharif zei dat de partij, de Moslimliga-N, naar de rechter zou stappen om de deportatie aan te vechten. "Dit zal worden gerekend als de zwartste dag in Pakistans geschiedenis", zei hij.

Behalve Sharif wil ook Benazir Bhutto, een andere oud-premier, uit ballingschap terugkeren. Met haar heeft Musharraf contact gezocht om over mogelijke samenwerking na de verkiezingen te praten, maar zij eist dat Musharraf zijn functie van legerleider opgeeft en zijn presidentiële bevoegdheden terugschroeft. Of hij daar gevolg aan zal geven is niet duidelijk, maar minister van informatie Mohammed Ali Durrani heeft gezegd dat tijdens de vastenmaand ramadan, die donderdag begint, een beslissing valt.

Bhutto's woordvoerder Wajid Hasan zei dat Sharifs deportatie geen invloed zou hebben op Bhutto's plannen om naar Pakistan terug te keren en dat zij haar reisdatum vrijdag bekend zal maken. ,,Zij heeft geen van de problemen die Nawaz Sharif heeft tussen Saudi-Arabië en Pakistan", zei Hassan in Londen. "Het enige wat ze kunnen doen is haar arresteren en in Pakistan vasthouden, want zij kan niet worden gedeporteerd zoals de heer Sharif." Hij noemde de deportatie van Sharif 'typerend voor een regering die niet gelooft in fatsoen of recht'.

De chef van de Saudische inlichtingendienst zei zaterdag in Islamabad dat Sharif zich aan de gemaakte afspraak moest houden en dat Saudi-Arabië bereid was hem terug te nemen.

Voorafgaand aan Sharifs terugkeer in Pakistan pakte de politie meer dan tweeduizend van zijn aanhangers op en versperde zij de wegen naar de luchthaven. In de nacht van zondag op maandag werden zeker vier prominente oppositiepolitici onder huisarrest geplaatst. De woordvoerder van binnenlandse zaken zei dat dat gebeurde op grond van wetgeving die het mogelijk maakt verdachten tot drie maanden vast te houden ter handhaving van de openbare orde.

Vlak voor zijn aankomst in Islamabad gebruikte de politie bij een van de wegversperringen rond de luchthaven traangas en wapenstokken tegen ongeveer tweehonderd aanhangers van Sharif. "Wij wilden naar de luchthaven om de persoon te verwelkomen die het tegen de dictator heeft opgenomen", zei een van hen, Asif Ali. "We kregen traangas en klappen." Bij een andere versperring werd een dertigtal aanhangers van Sharif, onder wie de woordvoerder van zijn partij, Ahsan Iqbal, geslagen en ingerekend. Oud-president Rafiq Tarar zei dat hij ook klappen had opgelopen bij de schermutseling. Hij noemde de regering van Musharraf 'anti-Pakistaans'. Volgens ooggetuigen werd Tarar later eveneens gearresteerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden