Oud-premier Sharif bij terugkeer in Pakistan aangehouden en uitgezet

De voormalige Pakistaanse premier Nawaz Sharif is maandag kort na zijn aankomst in Islamabad aangehouden en op een vliegtuig gezet naar Saoedi-Arabië.

Sharif was uit ballingschap in Pakistan teruggekeerd om het bij de komende verkiezingen op te nemen tegen Pervez Musharraf, de militaire leider die hem acht jaar geleden in een staatsgreep afzette.

Ongeveer vier uur nadat hij vanuit Londen was aangekomen werd Sharif in hechtenis genomen en in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie, maar kort daarop werd hij op een ander vliegtuig gezet met de Saoedische stad Jeddah als bestemming. Een functionaris in het kantoor van president Musharraf bevestigde dat Sharif was gedeporteerd, maar zei niet waar hij heen werd gebracht.

De politiefunctionaris die Sharif op de luchthaven een opsporingsbevel overhandigde zei dat de tweevoudige ex-premier werd aangehouden op grond van een oude aanklacht wegens witwassen en corruptie. Hij zei dat Sharif voor een anticorruptierechtbank zal worden gebracht. En de voorzitter van de Pakistaanse regeringspartij, Chaudhry Shujaat Hussain, zei dat Sharif voor de keus was gesteld weer in ballingschap te gaan of te worden gearresteerd en dat hij voor het laatste had gekozen. Maar kennelijk vonden de autoriteiten de aanwezigheid van de ex-premier in Pakistan toch te gevaarlijk.

Sharif werd in 1999 door Musharraf afgezet en vertrok in 2000 in naar Saoedi-Arabië. Hij zou toen met Musharraf hebben afgesproken tien jaar uit Pakistan weg te blijven om gevangenisstraf wegens terrorisme en kaping te ontlopen. Het hooggerechtshof bepaalde onlangs echter dat Sharif vrij was om naar Pakistan terug te keren.

Voordat hij zondagavond uit Londen vertrok zei Sharif rekening te houden met de mogelijkheid dat hij zou worden gearresteerd of gedeporteerd. Op het laatste moment vroeg hij zijn broer Shahbaz Sharif in Groot-Brittannië te blijven om hun partij te leiden als hem in Pakistan iets zou overkomen.

In afwachting van Sharifs terugkeer pakte de politie meer dan tweeduizend van zijn aanhangers op en versperde zij de wegen naar de luchthaven. In de nacht van zondag op maandag werden zeker vier prominente oppositiepolitici onder huisarrest geplaatst. De woordvoerder van binnenlandse zaken zei dat dat gebeurde op grond van wetgeving die het mogelijk maakt verdachten tot drie maanden vast te houden ter handhaving van de openbare orde.

Sharif had gezegd dat hij van plan was in een autostoet naar zijn woonplaats en politieke basis Lahore, 290 kilometer ten zuiden van Islamabad, te reizen. De tocht door de provincie Punjab zou over drie dagen worden uitgesmeerd, om Sharif in de gelegenheid te stellen onderweg zijn aanhangers te begroeten, zei zijn partij.

Bij een van de wegversperringen rond de luchthaven gebruikte de politie traangas en wapenstokken om ongeveer tweehonderd aanhangers van Sharif te verjagen. "Wij wilden naar de luchthaven om de persoon te verwelkomen die het tegen de dictator heeft opgenomen", zei een van hen, Asif Ali. "We kregen traangas en klappen." Bij een andere versperring werd een dertigtal aanhangers van Sharif, onder wie de woordvoerder van zijn partij, Ahsan Iqbal, geslagen en ingerekend. Oud-president Rafiq Tarar zei dat hij ook klappen had opgelopen bij de schermutseling. Hij noemde de regering van Musharraf "anti-Pakistaans". Volgens ooggetuigen werd Tarar later eveneens gearresteerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden