Oud-premier IJsland niet bestraft voor bankencrisis

De IJslandse oud-premier Geir Haarde is gedeeltelijk schuldig aan de rampzalige bankencrisis van 2008, maar de speciale rechtbank die hem sinds begin maart berechtte, heeft hem geen straf opgelegd.

De 61-jarige Haarde, premier van 2006 tot begin 2009, is op een van de vier aanklachten schuldig bevonden: hij heeft nagelaten zijn ministers bij elkaar te roepen vóór de crisis uitbrak. Vervolgens keek de regering lijdzaam toe hoe de grootste drie banken van IJsland ten onder gingen aan een schuldenlast die tien keer zo hoog was als het nationaal inkomen.

Haarde is tot nu toe de enige regeringsleider in de wereld die is berecht voor zijn rol in de financiële crisis van destijds. Dat gebeurde in Reykjavik door de Landsdómur, een rechtbank die in 1905 is ingesteld speciaal voor de berechting van bewindslieden. De zaak-Haarde was pas haar eerste klus.

"Absurd", vond Haarde de uitspraak van de Landsdómur. "Het is duidelijk dat de meerderheid van de rechters zich gedwongen voelde om met een veroordeling te komen op ten minste één punt, hoe klein ook, om het gezicht te redden van de parlementariërs die deze zaak in gang hebben gezet."

Een van de omgevallen banken was Landsbanki, die onder de merknaam Icesave miljarden euro's aan spaargeld had opgehaald in Nederland en Groot-Brittannië. De Nederlandse regering kreeg het aan de stok met IJsland toen Nederlandse spaarders, waaronder ook gemeenten en provincies, hun spaargeld kwijt dreigden te raken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden