Oud-premier De Mita krijgt ook bezoek van justitie Italie

NAPELS (Reuter, AP) - De justitie in Napels heeft de vroegere eerste minister Ciriaco De Mita meegedeeld dat een onderzoek naar hem wordt ingesteld. Hij is de vierde Italiaanse oud-premier wiens doopceel wordt gelicht.

Justitie gaat na of De Mita betrokken is bij fraudepraktijken met herstelwerkzaamheden in het gebied ten zuiden van Napels, dat in 1980 werd getroffen door een aardbeving. De Mita was eerste-minister van april 1988 tot mei 1989.

De christen-democraat is niet de eerste die in verband wordt gebracht met corruptie bij de wederopbouw van het aardbevingsgebied. Zijn broer Michele werd eerder dit jaar gearresteerd op beschuldiging van fraude, valsheid in geschrifte en heling in verband met de herstelwerkzaamheden. De Mita gaf na de arrestatie van zijn broer het voorzitterschap op van de parlementaire commissie die voorstellen moet doen voor de hervorming van het politieke systeem in Italie.

De aarbeving van 1980 trof onder meer Irpinia, het gebied waar De Mita is geboren en opgegroeid. De ramp kostte 3 000 mensen het leven en ruim 300 000 woningen werden verwoest. De Italiaanse regering en de EG hebben tot op heden 80 miljard gulden uitgetrokken om de schade te herstellen.

De andere oud-premiers naar wie een onderzoek is ingesteld zijn Giulio Andreotti, Arnaldo Forlani en Bettino Craxi, alledrie vanwege corruptie en het misbruik van partijfondsen. Andreotti zou ook banden met de Siciliaanse mafia hebben onderhouden.

In het kader van de anti-corruptiecampagne is ook een justitieel onderzoek ingesteld tegen de tweede man van het Fiat-concern, Cesare Romiti. De Fiat-directeur wordt verdacht van het verstrekken van smeergelden en de illegale financiering van politieke partijen.

De 69-jarige Romiti is na topman Giovanni Agnelli de tweede man in de hierarchie van Fiat. Het concern, met belangen in onder meer de automobielindustrie en het bankwezen, heeft het zwaar te verduren in de 'Operatie Schone Handen' waarmee de Italiaanse justitie corruptiepraktijken aan het daglicht probeert te brengen. Enkele van Romiti's onder-directeuren zijn de afgelopen maanden opgepakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden