Oud-politietopman Bouman stopt steun aan onderzoek

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Gerard Bouman staakt zijn medewerking aan het onderzoek naar het uitgavenpatroon van de centrale ondernemingsraad van de politie. Onderzocht wordt of de voormalige topman van de Nationale Politie medewerking heeft 'gekocht' in ruil voor hoge declaraties voor onder meer feesten.

Bouman wil dat minister Stef Blok van veiligheid en justitie ingrijpt nu een van de leden van de onderzoekscommissie in zijn ogen vooringenomen is. Tijdens een verhoor op 23 februari zou commissielid Sylvie Bleker-Van Eyk (hoogleraar compliance en integriteitsmanagement aan de VU) de verhoging van de limiet op de creditcard van Giltay (voorzitter van de centrale ondernemingsraad) naar 10.000 euro als 'waanzin' hebben betiteld. Bouman antwoordde in dat verhoor: "Als we nu in een rechtszitting zouden zitten, dan zou ik u nu wraken."

Voorafgaand aan dit onderzoek sprak Boumans opvolger Erik Akerboom al over "ondoelmatige en in toenemende mate disproportionele uitgaven" door de raad van Giltay. Zo zijn er vragen over feesten en partijen van de raad in het Amstel Hotel en aan boord van het ss Rotterdam en de rol van voormalig voorzitter Giltay.

Bouman zegt zonder ingrijpen "geen enkel vertrouwen meer te hebben in de uitkomst van het rapport". Hij stelt voor om onafhankelijke derden, bij voorkeur leden van de rechterlijke macht, zijn bezwaar tegen de vooringenomenheid te laten beoordelen. Het ministerie van veiligheid en justitie zegt de brief van Bouman te hebben ontvangen en die te zullen beantwoorden.

In een gesprek met persbureau ANP geeft Bouman een inzicht in de bedrijfscultuur van de politie. Op de uitgaven van de centrale ondernemingsraad is te weinig controle geweest. Maar dat gold voor alle uitgaven bij de politie, zo stelt Bouman. De reden voor die geringe check was wat hem betreft de omvang van de stafdienst.

Die was te klein om goed te kunnen controleren. Dat het budget van de raad naar 1,6 miljoen euro werd getild, vindt Bouman niet vreemd. De raad had extra steun nodig ten tijde van het ingewikkelde proces van reorganisatie waarin de politie verkeert.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden