Oud-minister: Snowden bewees publiek een dienst

Edward Snowden spreekt via een videoverbinding vanuit Rusland tijdens de uitreiking van de Big Brother Awards in Amsterdam Beeld ANP
Edward Snowden spreekt via een videoverbinding vanuit Rusland tijdens de uitreiking van de Big Brother Awards in AmsterdamBeeld ANP

Klokkenluider Edward Snowden krijgt steun uit onverwachte hoek: Eric Holder, de voormalige Amerikaanse minister van Justitie die hem destijds wilde laten aanklagen voor spionage, vindt dat Snowden het publiek een dienst heeft bewezen door het debat aan te zwengelen over de afluisterpraktijken de geheime dienst NSA.

Joost van Egmond

"Wat hij gedaan heeft was ongepast en illegaal", zei Holder in een interview met CNN, "maar ik denk dat hij het publiek een dienst heeft bewezen door het debat aan te zwengelen dat we hebben gehad, en de veranderingen die we hebben doorgevoerd."

Snowden lekte in 2013 details over een omvangrijk afluisterprogramma van de NSA, waar hij op dat moment werkte. De bevoegdheden van de NSA werden daarop beperkt, maar Snowden werd aangeklaagd en vluchtte naar Rusland. Daar zit hij nog steeds.

Verzachtende omstandigheden
Holder vroeg als minister van justitie in 2013 aan Rusland om Snowdens uitlevering. Nog steeds vindt hij dat de klokkenluider terecht moet staan, maar 'een rechter zou rekening kunnen houden met het nut van het nationale debat dat we hebben gehad'.

Glenn Greenwald, de journalist met wie Snowden samenwerkte, ziet er er de ironie wel van in: "Het gebeurt vaak dat mensen eerlijk en open worden als ze uit de regering stappen." Snowden reageerde slechts door te wijzen op de steeds begripvoller manier waarop er in de Verenigde Staten over hem gesproken wordt.

Holders commentaar is in lijn met dat van de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders, die ook vindt dat Snowden een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het debat over privacy. Desondanks moet de klokkenluider hoe dan ook terecht staan, aldus de Democratische presidentskandidaat.

Anderen zijn feller. Hillary Clinton weigert Snowden een klokkenluider te noemen. De Republikeinse kandidaat Donald Trump suggereerde zelfs dat de doodstraf toepasselijk zou zijn voor de voormalig medewerker van de NSA.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden