Oud-minister Hillen liet anderen de corruptie binnen Defensie oplossen

Oud-minister van Defensie Hans Hillen getuigt in de rechtszaal voor het corruptieproces rond de aanschaf van dienstauto's voor politie en Defensie. Beeld ANP
Oud-minister van Defensie Hans Hillen getuigt in de rechtszaal voor het corruptieproces rond de aanschaf van dienstauto's voor politie en Defensie.Beeld ANP

Elf verdachten zijn er in een corruptiezaak bij Defensie. Oud-minister Hans Hillen verscheen dinsdag als getuige. Hij claimt weinig betrokken te zijn geweest bij de kwestie.

Oud-minister van defensie Hans Hillen (CDA) had weinig behoefte zich te bemoeien met de omvangrijke corruptie die in 2010 bij zijn departement opdook. “Ik was een relatieve buitenstaander”, zo schetste Hillen zijn rol dinsdag voor de rechtbank Rotterdam. De als getuige opgeroepen ex-bewindsman liet de stevige inbreuk op de integriteitsregels over aan de ambtelijke top en beperkte zich tot het afleggen van verantwoording in de Tweede Kamer.

Elf verdachten, onder wie vier defensieambtenaren, staan momenteel voor de rechter. Zij worden er van verdacht onder één hoedje te hebben gespeeld met een aantal autobedrijven, waaronder auto-importeur Pon. Hoofdverdachte is defensiemedewerker Jacques H. Hij wordt ervan verdacht zich als beleidsmedewerker mobiliteit te hebben laten omkopen in ruil voor een voorkeurspositie bij de aanbesteding van de levering van auto’s voor defensie.

Dat H. gedurende een lange periode zijn gang kon gaan, heeft Hillen achteraf wel verbaasd. De minister kende hem niet persoonlijk maar verklaarde dinsdag over de verdachte: “H. stond goed bekend, de verhouding met de meeste medewerkers was goed en hij was een prettige collega en leverde service.” En ook toen Hillen vroeg naar de functioneringsgesprekken met H. gingen er geen alarmbellen rinkelen.

Integriteit

Berichten dat hij daarom de kwestie binnenskamers wilde houden en geen aangifte wilde doen bij de politie, ontkende de oud-bewindsman stellig. Dat hij niet op het dossier heeft willen sturen, moet vooral uitgelegd worden als een bewuste keuze niet op de stoel van de managers bij Defensie te gaan zitten.

Advocaten van de verdachten, onder wie die van Jacques H., zijn er weinig gerust op dat de oud-minister wel goed aan de tand is gevoeld. Het verhoor bij de Rijksrecherche zou slechts 35 minuten hebben geduurd en over vier thema’s zijn gegaan met 32 vragen. De advocaat van H. wenst nadrukkelijk dat in zijn ogen wel erg korte verhoor te mogen afluisteren.

Opvallend tijdens het verhoor van Hillen was dat er in zijn periode bij Defensie nauwelijks over integriteitsregels werd gesproken. Aandacht voor integriteit was er alleen op het moment dat zich incidenten voordeden. Hillen hoefde zich in zijn ogen ook niet met de corruptiegevoelige aanbesteding te bemoeien: “In mijn tijd bij Defensie werd voornamelijk afgeschaft en niet aangeschaft.” Inmiddels is er bij Defensie aanzienlijk meer aandacht voor integriteit.

Lees ook: Voor een tonnetje op de eerste rij bij de aanbesteding van auto's

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden