Oud-minister Frans Andriessen (89) overleden

Willem Aantjes (midden) na zijn rede op het CDA congres. Frans Andriessen (rechts) applaudiseert voor hem. 24 augustus1975 Beeld ANP
Willem Aantjes (midden) na zijn rede op het CDA congres. Frans Andriessen (rechts) applaudiseert voor hem. 24 augustus1975Beeld ANP

Oud-minister en voormalig Eurocommissaris Frans Andriessen (89) is overleden, na een kort ziekbed. Dat meldt zijn familie. Andriessen was minister van Financiën onder premier Van Agt. Ook was hij twaalf jaar lang Eurocommissaris. Andriessen was ook de laatste partijleider van de Katholieke Volkspartij (KVP), voordat die opging in het CDA.

Frans Andriessen gold als een bekwaam politicus en een taaie onderhandelaar. Hij liet zich door niemand opzijzetten. Maar hij stond niet bekend om zijn charisma, hij gold als een beetje saai en als het slimste jongetje van de klas. Op vrijdag overleed hij, 89 jaar oud, na een kort ziekbed. Zijn familie heeft dat laten weten aan het ANP. Andriessen was minister van Financiën (1977-1980) en Eurocommissaris (1981-1993). Ook was hij van 1971 tot 1977 de laatste partijleider van de Katholieke Volkspartij (KVP), voordat die opging in het CDA.

Andriessen, geboren in Utrecht op 2 april 1929, kreeg de politiek met de paplepel ingegoten. Zijn vader Jan leidde de katholieke vakbeweging en was tussen 1937 en 1967 lid van de Tweede Kamer. Zoon Frans studeerde rechten en werkte in de volkshuisvesting. In 1967 volgde hij zijn vader op in de Kamer.

Toen Den Uyl premier was, profileerde Andriessen zich als rechtse houwdegen. Hij gold als enige confessionele politicus die Den Uyl tegenwicht kon bieden. Toen de KVP opging in het CDA moest hij echter plaatsmaken. Andriessen werd gezien als te technocratisch en saai. Dries van Agt werd leider van de fusiepartij.

Melkplas en de boterberg

Van Agt werd ook premier van het nieuwe centrumrechtse kabinet. Dat wilde bezuinigen, maar de tijd was nog niet rijp voor de drastische plannen van minister van Financiën Andriessen. Na een reeks conflicten gaf Andriessen er in 1980 de brui aan. Zijn bezuinigingsplannen werden later alsnog uitgevoerd door het eerste kabinet-Lubbers.

Andriessen verhuisde van Den Haag naar Brussel. Hij werd lid van de Europese Commissie. Eerst was hij verantwoordelijk voor concurrentiezaken, vervolgens voor landbouw en daarna voor buitenlandse betrekkingen en handel. Vanaf 1985 tot het einde van zijn Europese loopbaan in 1992 was hij bovendien vicevoorzitter van de commissie. Als Eurocommissaris moest Andriessen de staalindustrie saneren en de melkplas en de boterberg aanpakken. Als vicevoorzitter had Andriessen het geregeld aan de stok met de hoogste baas van de commissie, de autoritaire Fransman Delors.

Lees ook:

Ik geloof in christelijke politiek

Zetelverlies van het CDA is vervelend, maar zeker niet de genadeslag. De samenleving is op zoek naar het nieuwe verhaal. De christen-democraten hebben het.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden