Oud-minister en PvdA-politicus Mansholt (86) overleden

Van onze parlementsredactie WAPSERVEEN - De PvdA-politicus Sicco Mansholt, oud-minister en voormalig commissaris voor landbouw in de Europese commissie, is in de nacht van donderdag op vrijdag op 86-jarige leeftijd in zijn woonplaats Wapserveen overleden.

Premier Kok roemde hem dit weekeinde als “een ware sociaal-democraat die veel heeft bijgedragen aan de wederopbouw van de naoorlogse samenleving”. PvdA-voorzitter Rottenberg typeerde hem als “een man die steeds vernieuwend bleef denken”. Fractievoorzitter Wallage wees op Mansholts bijdrage aan de ontwikkeling van het milieubewustzijn binnen de PvdA.

Naar eigen zeggen kwam dr. S. L. Mansholt, de grondlegger van het Europese landbouwbeleid, begin jaren zeventig na lezing van het rapport aan de 'Club van Rome' met een schok tot het inzicht dat de menselijke leefomgeving op het spel stond. Die boodschap heeft hij sindsdien met kracht uitgedragen. In een van zijn laatste publieke optredens, in augustus vorig jaar voor het PvdA-congres ter herdenking van 100 jaar sociaal-democratie in Nederland, toonde hij zich somber: “Als ik de partijprogramma's lees zie ik dat het vraagstuk van het verstoorde evenwicht op aarde volledig uit de aandacht is verdwenen. Ook paars lost dat niet op. Ik ben somber geworden.” Hij wordt woensdag in familiekring gecremeerd.

- Een in memoriam staat op pagina 3

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden