Oud-minister Bogaers overleden

AMERSFOORT (ANP) - Oud-minister en oud-KVP-Tweede Kamerlid Pieter Bogaers is zaterdag in zijn woonplaats Amersfoort op 84-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de familie zondag bekend.

Bogaers was in de jaren zestig namens de Katholieke Volkspartij minister van Volkshuisvesting en Bouwnijverheid (later Ruimtelijke Ordening) in de kabinetten-Cals en -Marijnen.

Hij gaf de aanzet tot het oplossen van de woningnood, destijds ,,volksvijand nummer één''. Zo introduceerde hij groeikernen als Almere en voerde hij de productie op tot 100.000 woningen per jaar.

Teleurstelling

Bogaers stapte eind jaren zestig over naar de Politieke Partij Radikalen, waarvan hij een van de oprichters en eerste voorzitter was. Later keerde hij de PPR uit teleurstelling de rug toe en ging hij terug naar de KVP en opvolger het CDA.

De geboren Brabander stond bekend als een progressief econoom. Hij was oorspronkelijk afkomstig uit de Katholieke Arbeidersbeweging. In 1959 werd hij Kamerlid voor de KVP. Hij zat na 1980 nog in diverse CDA-commissies.

Onderscheidingen

Bogaers vervulde verder diverse functies in sociaal-economische bestuursorganen en was lid van de raad van commissarissen bij bedrijven als de Nederlandse Spoorwegen en het scheepsbouwconcern Rijn Schelde Verolme. Ook was hij voorzitter van het Astmafonds.

Bogaers ontving diverse onderscheidingen. Hij was Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden