Oud materiaal en laag moreel, maar vlak Pyongyang niet uit

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. Dit beeld is uitgegeven door het officiële Noord-Koreaanse persbureau. Beeld afp
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. Dit beeld is uitgegeven door het officiële Noord-Koreaanse persbureau.Beeld afp

Als een oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea op papier zou worden uitgevochten, dan zou de strijd snel beslist zijn - met Noord als winnaar. Het land heeft meer militairen, meer tanks, meer gevechtsvliegtuigen, en bovendien raketten die verder kunnen schieten. Kan niet missen dat de Noord-Koreanen hun zuiderburen omverblazen, zou je zeggen.

Maar in de praktijk van een daadwerkelijke confrontatie liggen de zaken anders. Dan gaat het vooral om kwaliteit, en is het rijke Zuid-Korea, met zijn moderne wapentuig en goedgetrainde troepen, veruit in het voordeel. Nog los van het feit dat het land de VS in de coulissen heeft staan om te hulp te schieten, om te beginnen met de tienduizenden Amerikaanse militairen die er gelegerd zijn.

Aan de andere kant staat het zieltogende Noord-Korea, waar het materieel voor een groot deel sterk verouderd is, en waar het moreel onder de manschappen waarschijnlijk laag is. Hoewel het Noord-Koreaanse regime het leger voorrang geeft bij het verdelen van voedsel- en energierantsoenen, lijden ook militairen soms honger en kou.

Asymmetrische oorlogsvoering
Korea-kenner Bruce Bechtol noteerde vorig jaar in een artikel in de International Journal of Korean Studies dat het regime in Pyongyang zich als geen ander bewust is van zijn achterstand op het gebied van conventionele oorlogvoering. Daarom heeft het land zich sinds de jaren negentig toegelegd op asymmetrische oorlogvoering - om de tegenstander af te schrikken dan wel tot compromissen te dwingen.

Bechtol spreekt van een 'asymmetrische drietrapsraket', die bestaat uit speciale troepen, lange-afstandsartillerie en ballistische raketten. Over die laatste categorie is het meest bekend, doordat Noord-Korea in de loop der jaren (met wisselend succes) proefraketten afschoot of trots met nieuw ontwikkeld spul paradeerde. Het probeert bovendien een nucleaire kernkop te ontwikkelen.

Special forces
Ook met artillerie kan Noord-Korea veel leed veroorzaken, maar door het beperkter bereik alleen bij de buren. Bechtol beschrijft hoe de Noord-Koreanen honderden stuks geschut vlakbij de gedemilitariseerde zone (DMZ) tussen noord en zuid hebben geplaatst, dichtbij genoeg om de hoofdstad Seoul te raken. Verontrustender nog: Pyongyang zou ook beschikken over chemische munitie.

Ten slotte zijn er nog speciale eenheden. Er zouden 80.000 tot wel 200.000 van dit soort goed getrainde, goed gevoede militairen zijn, die klaar staan om via landingsschepen, tunnels onder de DMZ en parachutes in Zuid-Korea te infiltreren om de oorlogsmachine aldaar te saboteren.

Bechtol noteert dat Noord-Korea de afgelopen jaren extra heeft geïnvesteerd in special forces, geschut en raketten. "Hoewel Noord-Korea's conventionele slagkracht langzaam geërodeerd is door gebrek aan middelen, is zijn asymmetrische slagkracht gegroeid", stelt hij. Voor Zuid-Korea en bondgenoten waarschijnlijk toch reden genoeg een confrontatie zo lang mogelijk uit de weg te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden