Oud-krijgsheer Bemba vast

De Congolese oud-krijgsheer en ex-vice-president Bemba is bij Brussel opgepakt. Met hem vangt het Internationale Strafhof in Den Haag zijn grootste vis tot nu toe.

Tromgeroffel klinkt uit het persbericht van het Internationale Strafhof in Den Haag, dat zaterdag na middernacht is verstuurd, vlak na de succesvolle arrestatie van Jean-Pierre Bemba (45).

„De arrestatie van de heer Bemba is een waarschuwing aan allen die seksuele misdaden begaan, aanmoedigen of toelaten. Ook Joseph Kony van het Verzetsleger van de Heer in Oeganda en Ahmed Harun, minister in Soedan (die achter de crisis in Darfur zit) zullen in de cel belanden”, aldus hoofdaanklager Moreno-Ocampo.

Toen het Strafhof vrijdag hoorde dat Bemba naar België zou komen, is in allerijl een (geheim) arrestatiebevel uitgevaardigd. De Belgen traden snel op. Dezelfde avond nog werd Bemba opgepakt in zijn huis in een chique voorstad van Brussel.

Bemba is een van de grote krijgsheren uit de Congolese oorlog (1998-2003), waarin hij steun kreeg van de presidenten van Oeganda en Rwanda. In die oorlog had hij met zijn militie MLC een groot deel van Noord-Congo in handen. De aanklacht waarvoor hij nu is opgepakt betreft overigens wangedrag in buurland de Centraal-Afrikaanse Republiek. Daar was Bemba van 2002 tot 2003 actief om de president ’bij te staan’ tegen rebellen.

Volgens de aanklagers bestond Bemba’s aanpak uit groepsverkrachting als oorlogswapen, waarmee hij hele dorpen terroriseerde. Bemba was de baas van het MLC en daarom verantwoordelijk voor alle besluiten van zijn militie, aldus het hof.

Bij het Congolese vredesverdrag van 2003 kreeg Bemba de post van vice-president. Bij verkiezingen in 2006 verloor hij met niet eens een groot verschil van Kabila, eveneens een oud-krijgsheer. Na gevechten tussen troepen van beiden, ontvluchtte Bemba het land. Hij woonde ruim een jaar in zijn huis in Portugal, tot hij onlangs besloot zijn Belgische woning weer eens te bezoeken.

Langzaam maar zeker breidt het vrij jonge Strafhof zijn invloed uit. Het heeft inmiddels vier krijgsheren uit Congo achter de tralies gekregen. Portugal was blijkbaar niet tot actie bereid. Dit keer is het zelf tandeloze Strafhof geholpen door België, dat eerder al Rwandezen veroordeelde voor genocide.

Slachtoffers in de Centraal-Afrikaanse Republiek reageerden (anoniem) opgelucht tegen persbureau AFP: „Het heeft wel lang geduurd, maar hopelijk krijgt hij nu zijn straf”. Congolezen in Nederland waren lauwer. „Bemba is een misdadiger net als alle leiders van Congo. Waarom wordt hij niet vervolgd voor wat hij in Congo deed? Het ergste daar is nog steeds de honger en het lijden”, zegt Alphonse Muambi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden