Oud-korpschef Blaauw noemt Puttense moordzaak in boek 'grootste gerechtelijke dwaling'

Jan Blaauw, de vroegere Rotterdamse korpschef, gooit zonder enige reserve zijn geduchte reputatie in de strijd om de 'Puttense moordzaak' heropend te krijgen en de echte dader te pakken.

De twee, tot tien jaar cel veroordeelde mannen zijn 'slachtoffer geworden van politiële en justitiële scoringsdrift'. ,,De Puttense moordzaak zal zodoende eens de geschiedenis ingaan als de tot dusver grootste gerechtelijke dwaling in de Nederlandse rechtsgeschiedenis'', schrijft Blaauw in zijn 367 pagina's lange 'Reconstructie van een dubieus moordonderzoek'. D66-kamerlid Dittrich kreeg gisteren, vanwege zijn bemoeienissen met de geruchtmakende kwestie, het eerste exemplaar aangeboden.

Zoveel twijfel en onduidelijkheid er nog altijd rond de Puttense moordzaak hangen, zo stellig is Blaauw ervan overtuigd dat de twee zwagers de verkrachting en moord van Christel Ambrosius in januari 1994 niet op hun geweten hebben. Zij hebben onder 'ontoelaatbare' druk van de tientallen politieverhoren 'stuk voor stuk aantoonbaar valse' bekentenissen afgelegd om 'van het gezeur af te zijn'. Vragen die alleen de echte dader kan beantwoorden staan nog steeds open: kende de dader Christel, wat was de aanleiding voor verkrachting en moord, waarmee is ze gewurgd, hoe wist de dader dat de sleutel van de achterdeur in de schuur hing. Details die de veroordeelden wel tijdens de verhoren onthulden, zijn volgens Blaauw 'van nul en generlei waarde'. De jongste veroordeelde bleef volgens Blaauw ,,almaar doordromen en legde die dromen, rampzalig genoeg, nog uit ook''. ,,Ik twijfel of dit de fantasie is of de werkelijkheid'', noteerde een rechercheur. De oudste had ,,uit pure psychische vrees voor zijn verhoorders de gewoonte om van alles en nog wat te verklaren en (op verzoek) voortdurend te herhalen'',

De politie kwam de twee mannen pas later op het spoor via hun schoonvader. Die was verdacht, omdat hij op de bewuste zondagmiddag in de buurt van de 'plaats delict' (het huis van Ambrosius' grootmoeder) zou hebben rondgereden. De twee mannen bekenden uiteindelijk en vertelden tot in detail hoe zij de stewardess hadden verkracht en vermoord. Hun schoonvader (die volgens Blaauw ,,maar een eind weg zat te fantaseren dan wel te raden'') en een 'labiele, schrikachtige' huisgenoot verklaarden dat zij door een raam hebben staan toekijken. Blaauw noemt het 'onvoorstelbaar' dat de politie deze getuigen geloofwaardig vond en 'ronduit verbijsterend' dat het OM hun verklaringen tot 'kern van het bewijs' uitriep. Tijdens latere verhoren kwamen de twee zwagers op hun verklaring terug met als verklaring dat ze 'door de drukte en stress' hadden bekend. ,,Ik zit geestelijk aan de grond. Ik heb alles verteld, omdat ik daardoorhoopte van de beperkingen af te komen en mijn vrouw en kinderen zou kunnen zien'', verklaarde de oudste. Rechtbank, gerechtshof en Hoge Raad hechtten echter meer waarde aan de eerdere bekentenissen en legden de mannen tien jaar celstraf op.

De mannen, nu 28 en 39 jaar oud, komen in oktober vrij na het uitzitten van twee derde van de opgelegde straf. Op verzoek van hun raadsman buigt de Hoge Raad zich over een herzieningsverzoek om het proces vanwege nieuw bewijs heropend te krijgen. Uit DNA-onderzoek van op het slachtoffer gevonden sperma bleek dat dat niet van de veroordeelde Puttenaren is. ,,Dat onomstotelijk bewijs alleen al pleit beide mannen vrij'', stelt Blaauw. Vertwijfeld vraagt hij zich af of tijdens het politie-onderzoek ,,dan niemand is geweest die in een nuchter moment tussentijds aan de noodrem heeft getrokken en vervolgens luid en duidelijk heeft geroepen: dit kan niet waar zijn. We zijn bezig een paar onschuldige mensen de gevangenis in te jagen!'' Over wat de twee zwagers die bewuste zondagmiddag in januari 1994 dan werkelijk hebben gezien of gedaan, kan echter ook de gewezen commissaris geen uitsluitsel geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden