Oud-katholieken accepteren vrouwelijke diaken, priester en bisschop

HILVERSUM (ANP) - De Oud-katholieke kerk in Nederland stelt het drievoudig ambt van diaken, priester en bisschop open voor vrouwen. De synode van de oud-katholieken gaf hierover dit weekeinde met overgrote meerderheid (106 stemmen voor, vijf tegen, vier onthoudingen) een positief advies aan beide bisschoppen en het collegiaal bestuur.

Al in 1991 had de synode een principebesluit genomen om zo spoedig mogelijk doch uiterlijk in 1998 vrouwen tot het ambt te roepen en te wijden. Sindsdien heeft de internationale bisschoppenconferentie van de Unie van Utrecht, waarbij alle oud-katholieke kerken zijn aangesloten, in 1997 uitgesproken dat de lidkerken vrij zijn vrouwelijke priesters toe te laten zonder dat de eenheid van de Unie in gevaar komt.

Het zwaarste argument van de tegenstanders op de besloten synode zaterdag in Hilversum was dat een positief besluit de oecumenische relaties, vooral met de rk kerk en de oosters-orthodoxe kerken, zou kunnen schaden. Het is beter nog te wachten, werd uit die hoek vernomen. Principiële tegenstanders, zoals zeven jaar geleden, waren er ditmaal echter niet meer bij, aldus secretaris E. Verhey van de Oud-katholieke kerk. Voorstanders betoogden dat de zaak breed en uitvoerig is besproken en dat het nu tijd werd om een definitief besluit te nemen.

De oud-katholieke kerken van Duitsland en Oostenrijk kennen al vrouwelijke priesters. Ook in Zwitserland heeft men ingestemd met de toelating van vrouwen tot het ambt.

Ook bij de baptistengemeenten in Nederland is er beweging op het vrouwelijk front. Gemeenten die dat wensen, mogen vrouwelijke predikanten benoemen. Met ruim tweederde meerderheid aanvaardde de algemene vergadering van de Unie van baptistengemeenten vrijdag een desbetreffend voorstel van het Uniebestuur. Gemeenten zullen elkaar respecteren als ze een vrouw tot voorganger beroepen. Dat hangt samen met een belangrijk kenmerk van het baptisme, namelijk de autonomie van de plaatselijke gemeente.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden