Toeslagenaffaire

Oud-Kamerlid Snels gaat belasting- en toeslageninspectie leiden

Bart Snels (GL) in de Tweede Kamer.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Bart Snels (GL) in de Tweede Kamer.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Voormalig Tweede Kamerlid Bart Snels wordt inspecteur-generaal bij de net opgerichte Inspectie belastingen, toeslagen en douane (IBTD). Dat is besloten in de ministerraad op voordracht van minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken). Hij treedt aan per 1 februari.

ANP

Snels zat van 2017 tot 2021 voor GroenLinks in de Tweede Kamer en was financieel woordvoerder van de fractie. Hij stapte in oktober op, vooral omdat hij zich niet kon vinden in de verregaande samenwerking van zijn partij met de PvdA.

Eerder werkte de 56-jarige Snels onder meer bij het televisieprogramma Buitenhof en was hij politiek-strategisch adviseur en directeur van het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks. Ook was hij beleidsmedewerker op het ministerie van Financiën en doceerde hij economie aan de Universiteit Twente.

De IBTD is sinds begin dit jaar belast met het externe toezicht op de Belastingdienst, inclusief de afdeling Toeslagen en de Douane. De afgelopen jaren ging daar erg veel mis, met het geruchtmakende toeslagenschandaal als belangrijkste voorbeeld. De nieuwe, onafhankelijke toezichthouder moet helpen bij het herstel van het vertrouwen van burgers in de fiscus.

Lees ook:

Verhoren parlementaire enquête fraudebeleid pas in februari 2023

De openbare verhoren van de parlementaire enquête fraudebeleid en dienstverlening zullen in februari 2023 starten. Het eindrapport van de onderzoekscommissie wordt in het najaar verwacht.

Stond ze ook op de zwarte lijst? Toeslagenouder Natasja Dipai mag het niet weten

Stond ook zij op de beruchte zwarte lijst van de Belastingdienst? Voor Natasja Dipai is dat om meerdere redenen belangrijk om te weten. Maar uitgerekend deze week kreeg ze een brief: ze krijgt geen inzage in haar gegevens.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden