Oud-hoofdofficier wakkert twijfels aan over Demmink

Voormalig topambtenaar Joris Demmink van het ministerie van veiligheid en justitie was in 1998 wel degelijk in beeld in het onderzoek naar seks met minderjarige jongens door hooggeplaatste personen. De Amsterdamse oud-hoofdofficier van justitie Hans Vrakking schaart zich met deze verklaring in NRC Handelsblad van zaterdag op één lijn met voormalig rechercheur Leen de Koter. Hij verklaarde op 5 maart onder ede dat Justitie in het zogenoemde Rolodex-onderzoek van eind jaren negentig onder meer op Demmink en drie officieren van justitie was gestuit, met als verdenking misbruik van minderjarige jongens, meermalen gepleegd.

Minister Ivo Opstelten van veiligheid en justitie ontkent hun lezing. In een reactie op Vrakkings uitlatingen herhaalde de bewindsman dit weekeinde dat Demmink nooit in het Rolodex-onderzoek ter sprake is geweest.

Hetzelfde verklaarde de vroegere chef van de zedenpolitie in Amsterdam, Jaap Hoek, eerder deze maand onder ede voor de rechter-commissaris in Utrecht.

Bij die gelegenheid vertelde Hoek dat het proces-verbaal van het Rolodex-dossier in het archief van de Rijksrecherche is bewaard. Een verzoek van hem om dit dossier, ter voorbereiding van zijn getuigenverhoor, te mogen inzien werd echter formeel afgewezen. Volgens Hoek spitste Rolodex zich weliswaar toe op hoge justitieambtenaren, maar is hij de naam van Demmink in dit verband nooit tegengekomen.

Rolodex liep destijds volledig stuk. Vermoedelijk werd het onderzoek vanuit de top van Justitie opgeblazen, nadat er middels telefoontaps concrete verdenkingen over ontucht waren ontstaan tegen hoge ambtenaren en andere hooggeplaatste Nederlanders. Het ging hierbij ook om vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, bevestigde toenmalig CIE-officier (Criminele Inlichtingen Eenheid) en huidig staatssecretaris Fred Teeven nog eens in 2007 als getuige in een strafzaak in een besloten verhoor van de rechtbank.

Het Rolodex-onderzoek stond onder leiding van hoofdofficier Hans Vrakking. 'Contra-acties' vanuit Justitie kwamen er onder meer op neer dat ook Vrakking zelf werd beschuldigd van ontucht met minderjarige jongens. Tot een nader justitieel onderzoek leidde dit niet.

De zaak 'klapte' aan alle kanten: verdachten om wie het ging, bleken volkomen op de hoogte van het tappen van hun telefoons en naderende huiszoekingen bij hen. Bij een huiszoeking in de woning van een hoogleraar stond de koffie voor het gezelschap opsporingsambtenaren bij het aanbellen gereed, zei ex-politieman De Koter in de reeks getuigenverhoren, die op verzoek van de stichting De Roestige Spijker over Demmink wordt gehouden.

In dit kader worden vandaag en morgen in Utrecht nieuwe getuigen gehoord. Het gaat om oud-rechercheur Klaas Langendoen en voormalig gevangenisdirecteur Bart Molenkamp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden