Oud-Fatah-sluipschutter predikt nu als christen vrede met Israël

Een Hamaslid loopt over de overblijfselen van een trainingskamp dat eerder door Israelische troepen is platgegooid. Beeld ap
Een Hamaslid loopt over de overblijfselen van een trainingskamp dat eerder door Israelische troepen is platgegooid.Beeld ap

"Joden hebben het recht om in Israël te wonen." Een opmerkelijke uitspraak voor iemand die als tiener niets liever wilde dan alle Israëliërs in zee drijven. Ondanks oplaaiende onlusten tussen Egypte en Israël, de kille verhouding tussen Hamas en Fatah en onrust vanwege de Arabische lente, gelooft de Palestijnse christen Tass Saada dat Palestijnen en Israëliers vreedzaam kunnen samenleven.

De kalme, gezette man die nu het liefst over Jezus praat, was ooit een Palestijnse vrijheidsstrijder. Als sluipschutter van Fatah vermoordde hij tientallen Joden. Hij trainde kindsoldaten, was chauffeur van de Palestijnse leider Jasser Arafat en vocht een bloedige strijd tijdens de - voor Palestijnen historische - slag om Karameh in 1968.

Nu predikt hij vrede en verzoening onder Arabieren én Joden. Op cruciale momenten gaan de handen de lucht in en citeert hij een bijbeltekst. Deze man heeft Jezus gevonden en het christendom is volgens hem dé oplossing voor het voortslepende conflict. "Een spiritueel probleem zal je nooit met politieke middelen kunnen oplossen. Pas als alle mensen Christus toelaten in hun hart is verzoening mogelijk."

Saada werd in 1951 geboren in een vluchtelingenkamp in de Gazastrook en groeide op in Saoedi-Arabië en Katar. "Arabieren worden verondersteld elkaars broeders te zijn, maar als Palestijn werd ik als vuilnis behandeld. Ik werd er opstandig van. Toch gaf ik niet de Arabieren, maar de Joden de schuld. Ik zat vol boosheid en haat."

Hij sloot zich aan bij de verzetsbeweging Fatah. "We zeiden: Een man zonder land is een man zonder eer. En een man zonder eer kan beter dood zijn. Ik was bereid me dood te vechten voor de Palestijnse zaak en dat was zeker gebeurd als mijn vader me niet had teruggeroepen naar Katar." Drie jaar later was Fatah gedecimeerd en vertrok Saada naar de VS. Hij dacht met een goede opleiding zijn volk beter van dienst te zijn.

Het liep anders. Hij trouwde een Amerikaanse en werd succesvol zakenman. Tot zijn bekering in 1993 bleef hij Fatah steunen. Met de Bijbel in de hand verdedigt hij nu de Israëliërs. In de Gazastrook richtte hij een cultureel centrum en een school op. "De situatie was erg gespannen. Uiteindelijk vernietigde Hamas alles en nu mag ik het gebied niet meer in." Zijn inmiddels seculiere stichting Seeds of Hope is nu in Jericho en Jeruzalem gevestigd, waar het vrediger is.

Deze week reist Saada op uitnodiging van zijn uitgeverij door Nederland om zijn boek 'Arafat was mijn held' te promoten. Hij blijft hoopvol. "De Arabische lente zal goed uitpakken. Als Assad uit Syrië wordt verdreven, zullen de Palestijnen in opstand komen tegen Hamas. "

Ook voor een voortzetting van het Palestijnse verzet tegen de Israëlische overheersing is hij niet bang. "De mensen zijn moe van het vechten. Als er verzet komt, zal dat geweldloos zijn", zegt hij op een moment dat Israël Gaza bombardeert en de Palestijnen vanuit Gaza Israël bestoken met raketten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden