Oud-exorcist Rome: Harry Potter en yoga zijn satanisch

null Beeld

Yoga leidt tot 'aanbidding' van de valse hindoe-godsdienst. Het is satanisch, waarschuwt de voormalig duiveluitdrijver van het bisdom van Rome. Ook Harry Potter-boeken zijn kwaadaardig.

Priester Gabriele Amorth wees vorige week op de duistere praktijken tijdens een Italiaans filmfestival. Zijn toespraak vormde een inleiding op The Rite, een horrorfilm over een rooms-katholieke duiveluitdrijver.

Amorth werd in 1986 benoemd tot de hoofdexorcist van Rome en heeft naar eigen zeggen meer dan 70 duizend uitdrijvingen verzorgd. Hij is de oprichter van de rooms-katholieke Internationale Vereniging van Exorcisten. Van 1990 tot 2000 stond hij aan het hoofd van die organisatie.

De wijding tot exorcist hield ongeveer veertig jaar geleden op te bestaan. De afgelopen decennia werd rooms-katholieke duiveluitdrijving steeds zeldzamer.

Listig
'Bij Harry Potter werkt de duivel op een listige en onopvallende manier, door bijzondere krachten, magische spreuken en vloeken', vertelde Amorth het filmpubliek. 'Satan is altijd verborgen - hij wil het liefste dat we niet in zijn bestaan geloven.'

'Hij onderzoekt iedereen op neigingen neigingen tot goed en kwaad en probeert ons vervolgens te verleiden.'

Oosterse praktijken
In orthodox-christelijke kringen is de opvatting dat Harry Potter-boeken en yoga duistere kanten hebben niet ongebruikelijk. De huidige paus Joseph Ratzinger waarschuwde in 1999 in mildere bewoordingen voor de gevaren van yoga, zen en 'andere oosterse' praktijken. Die zouden kunnen leiden tot 'aanbidding van het lichaam'.

In de film The Rite gaat een jongeman in de leer bij een rooms-katholieke exorcist. Belangrijke rollen zijn er onder meer voor Anthony Hopkins en de Nederlandse acteur Rutger Hauer.

De onderstaande trailervideo kan als griezelig worden ervaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden