Oud en Nieuw moet weer feest worden

Supersnelrecht, vliegtuigjes die vandalen bespieden en agenten met camera’s: het zijn maatregelen die moeten voorkomen dat relschoppers de jaarwisseling verpesten.

Rob Pietersen

Geweldpleging, mishandeling, vernieling en brandstichting. Hoe wordt Oud en Nieuw een feest als ondanks alle extra inspanningen de jaarwisseling vorig jaar toch 2753 incidenten opleverde?

„De sleutel voor de oplossing ligt bij de bewoners”, zegt burgemeester Fons Naterop van Veen. In het Brabantse dorp wordt het kruispunt dat afgelopen jaren het toneel vormde voor autobranden en rellen vandaag omgetoverd tot feestterrein. „Je kunt dat kruispunt afzetten met dranghekken, maar dan krijg je een macabere sfeer. Dan kun je wachten op iets dat eigenlijk niet mag gebeuren. Met een feestje willen we het negatieve beeld van het kruispunt omzetten naar een positieve uitstraling.”

Het feest op de plaats waar het traditiegetrouw bijna altijd onrustig is, vormt een initiatief van bewoners. Naterop: „Je kunt als gemeente en bewoners een kat- en muisspelletje blijven spelen, maar dat werkt niet. De bewoners moeten het doen. Tachtig procent van hen is de negatieve publiciteit ook zat, en ik zie dat langzaam richting honderd procent groeien. Maar er is nog een harde kern. Die voelt geen kick bij het vreugdevuurtje dat we vorig jaar organiseerden, maar wil zelf een fikkie stoken. Ik sluit niet uit dat dat ook dit keer gebeurt. En dan staan wij klaar om ervoor te zorgen dat het niet escaleert en dat het feestje op het kruispunt niet wordt verstoord.”

De politie op straat lijkt daarbij vanuit de lucht hulp te krijgen van het ministerie van defensie, dat het nieuwe onbemande spionagevliegtuigje Raven inzet. De ’vliegende verrekijkers’ – met nachtkijker – zijn een meter lang, wegen twee kilo en zullen vannacht rondvliegen in het gebied tussen Zaltbommel, Nijmegen en Oss.

Oud en Nieuw in Rotterdam zal, na de strandrellen van augustus in Hoek van Holland, met argusogen worden gevolgd. Het politiekorps Rotterdam-Rijnmond zet honderd agenten meer in dan bij de vorige jaarwisseling. Vannacht hebben 1100 agenten dienst. Het grootste feest in Rotterdam is op de Erasmusbrug, waar 20.000 bezoekers worden verwacht. Burgemeester Aboutaleb verbood een feest in discotheek de Maassilo, waar eind november na een massale vechtpartij agenten werden belaagd.

In en rondom de hoofdstad is de inzet, circa zevenhonderd agenten, ongeveer gelijk aan vorig jaar. Het korps Amsterdam-Amstelland kijkt tevreden terug op de afgelopen jaarwisseling en ziet geen reden het aantal agenten te verhogen. In Utrecht worden iets meer agenten ingezet dan vorig jaar. „Die zullen de hotspots in de stad in de gaten houden”, aldus een gemeentewoordvoerder.

In Utrecht kregen, net als in veel andere steden, de raddraaiers van vorig jaar een brief dat er extra op ze wordt gelet. „Daarin wordt nog eens benadrukt dat ze van overheidspersoneel af moeten blijven. En dat als ze over de schreef gaan, ze op lik-op-stukbeleid kunnen rekenen.”

Het OM past bij de jaarwisseling in de vier grote steden opnieuw supersnelrecht toe op verdachten van geweld tegen politie of hulpverleners, vernieling en brandstichting. Elders worden relschoppers zo veel mogelijk via ’gewoon’ snelrecht berecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden