Oud en jong in de kerk

Wordt de kerk het exclusieve domein van ouderen (FOTO JÿRGEN CARIS, TROUW ) Beeld
Wordt de kerk het exclusieve domein van ouderen (FOTO JÿRGEN CARIS, TROUW )

De jeugd heeft de toekomst, maar als ze niet serieus genomen wordt, ligt die toekomst buiten het instituut van de kerk. Boele Ytsma legt in Trouw van 2 juli de vinger op de zere plek. Het is wrang te zien hoe groot de behoefte is van gelovige jongeren en hoe weinig ruimte hiervoor is binnen de kerkmuren. Sommige kerken leven bij het adagium: ’er wordt al zoveel voor de jeugd gedaan’. Alsof het konijnen zijn die dagelijks een krop sla in hun hokje gestopt krijgen. Die hebben ook niets te klagen.

C. Heijtink Houten

Oude mensen in de kerk willen geen ruimte geven en verouderde geluidsinstallaties matchen niet met nieuwe media en internetcommunities. Het kan als je ouder wordt moeilijk zijn om religieuze vormen die je een leven lang dierbaar waren los te laten. Duffe apparatuur is lastig, maar gedateerde systemen zijn toch werkelijk niet dé oorzaak dat dertigers afhaken?

Er is volgens mij diepe vervreemding tussen de kerkelijke sfeer en het culturele en spirituele landschap van de 21e eeuw. Zo zit het idee van de ‘god daarboven’ die alles bestuurt diep ingebakken in de traditie en liedcultuur. Maar het is een onvoorstelbaar concept voor velen vandaag. Stop het cynisme, breng leeftijden bijeen. Zoek aansluiting bij de vele spirituele nomaden, de post-theïsten, de ietsisten, en zoekers in het landschap van deze tijd. Er zou wel eens een nieuwe horizon open kunnen gaan, waarin door al ons gepraat heen iets oplicht van een God in beweging.

Lex Boot predikant PKN-Harderwijk

Alom hoor je de klacht dat de predikant de gemeente, met name de jongeren, niet aanspreekt. Wie zal het hem kwalijk nemen? Velen van hen voelen zich in dienst van een onderneming die op een faillissement afstoomt. Enkele predikanten lukt het desondanks. Kwestie van charisma? Geest? Geloof?

Hoe het zij, mijn ervaring is dat alle inspanningen om jongeren bij de kerk te betrekken geen zier hebben geholpen. Ds. Ytsma denkt nu dat beter gebruik van de moderne communicatiemiddelen de jongeren voor de kerk kan winnen. Maar de kerk heeft bijna twee millennia ervaring met het beheer van een virtuele wereld en is er niet in geslaagd om die wereld op inspirerende wijze met de moderne tijd te verbinden.

Ik betwijfel dan ook of zij in de moderne virtuele communicatiewereld, met alle verleidingen die zich daarin genesteld hebben, overeind kan blijven. Een geïnspireerde boodschapper kan er zeker zijn voordeel mee doen. Maar een mooi opgetuigde presentatie valt door de mand als er geen inspiratie in wordt overgedragen. Dan is de belangstelling al gauw verdampt!

C.W.L. Hollemans St. Jansteen

Verschillen in geloofsbeleving maken de omgang met elkaar niet altijd even gemakkelijk. Maar ze worden pas echt schadelijk wanneer ze uitlopen op generatieconflicten. Dan kunnen we niet meer samen zijn, samen vieren, dienen, delen, leren en evenmin samenwerken. Elke generatie dient zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen. Maar wanneer we last hebben van elkaars houding en gedrag, ons bezeerd en gekwetst voelen, hoe kunnen we dan zoals Jezus leert, elkaar leren aanvaarden en liefhebben?

Hans Dunsbergen gemeentelid en ouderling van de PKN te Meppel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden