Oud-directeur woningcorporatie Servatius moet schade van wanbestuur vergoeden

VAN ONZE CORRESPONDENT

Woningcorporatie Servatius krijgt een schadevergoeding van haar oud-directeur voor een mislukt bouwproject. Volgens de rechtbank in Den Bosch is Leks Verzijlbergh aansprakelijk in het fiasco rond de universiteitscampus in Maastricht. De uitspraak in deze civiele rechtszaak is van belang, omdat verschillende andere corporaties ook bezig zijn om schade door wanbestuur te verhalen op hun oude top. Verzijlbergh sprak eerder van een 'puur politiek proefproces'.

Hoeveel Verzijlbergh moet betalen, moet nog worden bepaald. Servatius claimt 67 miljoen, maar volgens de rechter is dat te veel. Niet alle schade kan Verzijlbergh worden aangerekend.

De campus - een ontwerp van de Spaanse architect Santiago Calatrava - was bedoeld voor 550 studenten van de Universiteit Maastricht. Daarnaast stonden er kantoren en een sporthal in het plan. Servatius nam alle risico's op zich, door betalingsgaranties af te geven voor de totale bouw. Dat is in strijd met landelijke regels voor corporaties. Bovendien was de rol van Servatius in het commerciële deel van het project te groot. Verzijlbergh ging ervan uit dat zich vanzelf wel investeerders zouden melden, als de bouw eenmaal begonnen was. Zelfs over deelname van de universiteit en de gemeente was geen zekerheid. De rechter noemt dat 'onbehoorlijk bestuur'.

In 2009 schatte de nieuwe directie van Servatius dat de campus 100 miljoen verlies zou opleveren. Servatius blies daarop de rest van de bouw af van wat 'een icoon van de stad Maastricht' had moeten worden.

De zaak over de hoogte van de vergoeding gaat in januari verder. Daarnaast stelt Servatius ook acht oud-leden van de Raad van Toezicht aansprakelijk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden