Oud-D66'er Dittrich schrijft thriller over moord op politicus

Auteur Boris O. Dittrich. © Inge van Mill Beeld
Auteur Boris O. Dittrich. © Inge van Mill

INTERVIEW | Hij opereert wat uit het zicht van de meeste Nederlanders, sinds de voormalig D66-politicus Boris Dittrich woont en werkt in New York. Daar spant hij zich in voor de rechten van seksuele minderheden bij Human Rights Watch.

Boris Dittrich is nu weer even in het land, ter promotie van zijn thriller 'Moord en brand'. De 'literaire thriller', zoals de uitgever op het omslag belooft, gaat over de moord op een Nederlands politicus.

Was u al lang van plan een thriller te schrijven?

"Het is gaan leven toen ik in 1999 stage liep bij de VN. Ik was in Nederland bezig om stalken strafbaar te stellen en daarvoor sprak ik in New York met Linda Fairstein, die naast hoofdofficier van justitie ook succesvol thrillerschrijfster bleek te zijn. Haar hele kamer stond vol met haar boeken. Toen dacht ik voor het eerst: dat ga ik ook doen. Dat het er nu pas van is gekomen, komt omdat ik nu op afstand - ik woon in New York - kan terugkijken op mijn tijd in Nederland."

Inderdaad vormen de Haagse politiek, de media en het recht het decor van het verhaal. Is 'Moord en brand' ontstaan uit heimwee?

"De baan die ik nu heb is de mooiste die ik ooit gehad heb, dus vanuit weemoed heb ik het niet geschreven. Wel vond ik het geweldig om al schrijvende terug te kijken op die twaalfenhalf jaar dat ik hier in de Tweede Kamer zat, want ook aan die baan heb ik prettige herinneringen."

Zou 'Moord en brand' ook verschenen zijn als u niet al bekend was?

"Het is wel zo dat ik dit boek alleen heb kunnen schrijven door de werkervaring die ik heb. Had ik dezelfde werkervaring gehad maar geen naamsbekendheid, dan was het wellicht moeilijker geweest. Toch was ik evengoed onzeker. Moet je dit wel doen?, vroegen mensen aan mij. Ik heb het manuscript ook bewust niet door een politicus laten lezen, maar door Arthur Japin, die ik al kende. Hij was enthousiast."

Vreest u de recensies?

"Sinds de reactie van Japin en anderen niet meer. Ik heb bovendien zoveel plezier beleefd aan het schrijven, dat neemt geen recensie mij meer af."

Waar liggen uw ambities? Bij uw huidige baan, als auteur van thrillers of toch stiekem in de Nederlandse politiek?

"Bij het laatste zeker niet. Mijn ambitie is dat sommige mensen in sommige landen het ietsje beter krijgen. Daar kan ik met deze baan aan bijdragen. Het schrijven zal altijd wel blijven. Dat is een zeer aangename ontsnapping."

U kreeg ooit de Wet op de vaste boekenprijs door de Tweede Kamer. Profiteert u daar nog van?

"Ik niet alleen, heel Nederland profiteert ervan. Als je die vaste prijs loslaat, verdwijnt de specialistische literatuur en hou je alleen bestsellers en grote boekhandels over."

Boris O. Dittrich staat er op het boek. Vanwaar ineens die O.?

"Die O. is een overwinning op mezelf. Als kind werd ik er op school altijd mee gepest. Hij staat voor Ottokar en dat werd op school pesterig autocar. En Boris werd al snel Boris Boef. Nu ik ouder ben kijk ik juist met trots tegen die O. aan. Ik geniet nu van die O."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden