Oud-correspondent Paul Sneijder en Sander Terphuis op Europese PvdA-lijst

De vroegere Iraanse vluchteling Sander Terphuis (R) tijdens het PvdA-congres in Leeuwarden. Beeld ANP
De vroegere Iraanse vluchteling Sander Terphuis (R) tijdens het PvdA-congres in Leeuwarden.Beeld ANP

Voormalig NOS-correspondent Paul Sneijder staat vijfde op de kandidatenlijst van de PvdA voor de Europese verkiezingen. Lijsttrekker Paul Tang presenteerde de conceptlijst vandaag in Amsterdam. Een andere opvallende naam op de lijst is die van Sander Terphuis.

Redactie

'Ik ben altijd geïntrigeerd en gebiologeerd door Europa', zegt Sneijder. De 58-jarige heeft lang voor de NOS de ontwikkelingen in Brussel gevolgd. Hij runt daar momenteel een communicatiebureau. Ondanks de slechte stand van de PvdA in de peilingen is hij overtuigd een zetel te winnen.

Ze wil naar Brussel omdat ze altijd al interesse heeft gehad op het internationale vlak, maar ook omdat er volgens haar iets moet veranderen in de EU. 'Europa kijkt alleen naar de 3 procentsnorm. Ik ga daar knokken voor werkgelegenheid.' De PvdA mag mogelijk ook de nieuwe eurocommissaris leveren. Dat is niet de ambitie van de oud-vakbondsvrouw. 'Ik wil eerst ervaring opdoen als politica. Ik doe dit uit overtuiging.'

Terphuis en Elatik
Terphuis staat op een twaalfde plaats. De in Iran geboren Terphuis was initiatiefnemer van het verzet in de partij tegen het strafbaarstellen van illegaliteit. Ook Fatima Elatik, stadsdeelvoorzitter Amsterdam-Oost staat op de lijst, maar op plek 45. Zij vervult de rol van lijstduwer.

Tang wil met deze ploeg strijden voor een Europa dat 'niet alleen gaat over de markt, maar ook over de mensen.' Hij is niet bang overvleugeld te worden door Jongerius. 'Agnes zal het team sterker maken.' En Jongerius vreest dat ook niet. 'Ik ben blij dat ik politieke ervaring kan opdoen, ik zie geen risico's.'

De verkiezingen zijn op 22 mei. De PvdA zit momenteel met drie mensen in het Europees Parlement. Thijs Berman, Emine Bozkurt en Judith Merkies hebben zich niet weer kandidaat gesteld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden