Oud-collega Jansen Steur krijgt berisping

Advocaat patiënten gaat in beroep bij centraal medisch tuchtcollege

"Jansen Steur is verslaafd en hij is lastig, maar met zijn patiënten gaat het goed."

Die uitspraak van ziekenhuisbestuurder Ruud Ramaker in een telefoongesprek met de inspecteur gezondheidszorg levert hem tien jaar na dato een berisping op. Dat oordeelde het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg gisteren in Zwolle in de zaak aangespannen door vijf oud-patiënten van de neuroloog uit het Medisch Spectrum Twente. Ramaker had kort daarvoor van de collega's van Jansen Steur vernomen dat deze mogelijke foute behandelingen had uitgevoerd. Volgens het tuchtcollege heeft het er dan ook alle schijn van dat Ramaker tegenover de inspecteur probeerde deze zaak in de doofpot te stoppen.

Omdat Ramaker destijds in het register voor de volksgezondheid stond ingeschreven als verpleegkundige, kan hij door de tuchtrechter worden berispt. Zelf heeft hij geweigerd mee te werken aan de tuchtzaak. Een berisping is na een waarschuwing de lichtste tuchtrechtelijke straf. Binnen de beroepsgroep komt de straf weliswaar hard aan, maar Ramaker is al lang weg bij het ziekenhuis. Alle andere verwijten aan de oud-bestuurder - zoals dat hij meer oog had moeten hebben voor de verslaving van de neuroloog - werden ongegrond verklaard. Het ziekenhuisbestuur bleek pas laat door de collega's van Jansen Steur te zijn ingelicht. Zo hield een van hen weliswaar de vermoedens van foutieve behandelingen bij, maar kwamen de bestuurders dat niet te weten.

Om dezelfde redenen, maar ook omdat zij zich actiever opstelden dan Ramaker, werden zijn opvolgers Tom Zijlstra en Herre Kingma vrijgesproken door de tuchtrechter. Dat leverde een matige oogst op voor de oud-patiënten, zeker in vergelijking met vorige maand, toen Jansen Steur in een ongemeen hard oordeel totaal ongeschikt als arts werd verklaard. Hun advocaat Yme Drost kondigde gisteren dan ook direct aan in hoger beroep te gaan - bij het centraal medisch tuchtcollege. Kingma liet weten het goed te vinden dat er nu duidelijkheid is. "Ik heb altijd naar eer en geweten gehandeld en alles gedaan wat ik kon doen. Deze zaak heeft ook mij zeer aangegrepen."

Tegen Jansen Steur zelf loopt nog een strafzaak waarin justitie heeft geëist dat hij zes jaar de cel in moet. De rechtbank in Almelo doet volgende maand uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden