null

Johan van Laarhoven

Oud-coffeeshophouder Van Laarhoven vanuit Thailand onderweg naar Nederland

Johan van Laarhoven is onderweg naar Nederland. De in Thailand veroordeelde oud-coffeeshophouder landt donderdagavond op Schiphol, zo heeft zijn familie donderdag bekendgemaakt.

De familie is "intens opgelucht en dankbaar". Van Laarhoven zat in Bangkok gevangen en keert naar Nederland terug na bemiddeling van minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid)."Hiermee komt een einde aan 5,5 jaar strijd", aldus zijn broer Frans. "Vooral voor Johan om die misère daar te overleven."

Nederlandse gevangenis

Van Laarhoven zal bij aankomst in Nederland worden overgebracht naar een gevangenis. Daar zal hij het restant van zijn straf uit Thailand, die wel is omgezet naar het Nederlandse maximum, moeten uitzitten. Dat schrijft minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus aan de Tweede Kamer.

Grapperhaus is de Thaise autoriteiten “bijzonder erkentelijk” voor het overdragen van de Nederlander die sinds 2014 in Thailand vastzat wegens witwassen.

De tientallen jaren cel die hem in Thailand werden opgelegd zijn omgezet naar het Nederlandse maximum, te weten tien jaar en acht maanden. Daar wordt zijn tijd in de Thaise gevangenis van afgetrokken. Hij zat 5,5 jaar vast in Thailand.

Grapperhaus: “Conform de regels rond strafoverdracht wordt de heer Van Laarhoven na aankomst in Nederland naar een gevangenis overgebracht, alwaar hij volgens geldende procedures de mogelijkheid heeft om contact te hebben met familie en/of anderen en bezoek kan krijgen.”

Vrouw van Van Laarhoven

De Thaise vrouw van Van Laarhoven zit nog steeds vast in Thailand. Zij is veroordeeld tot 11 jaar cel. Broer Frans: “Het is het bijna het einde van een lange tijd onzekerheid. We hadden gehoopt dat ook zijn partner mee zou komen, maar dat is nog niet het geval. Minister Grapperhaus doet zijn uiterste best ook haar naar Nederland te halen. Pas dan is onze missie echt klaar. Pas dan is onze missie geslaagd.”

Staat aansprakelijk

De advocaat van Johan van Laarhoven, Gerard Spong, overweegt de Staat en de toenmalig verantwoordelijke officier van justitie aansprakelijk te stellen voor de Thaise strafzaak tegen Johan van Laarhoven. “De officier van justitie Lucas van Delft heeft deze hele santenkraam toen in gang gezet en we overwegen hem ook aansprakelijk te stellen”, zegt Spong.

Van Delft leidde de Nederlandse zaak tegen Van Laarhoven. Hij vroeg de Thaise autoriteiten een onderzoek naar de Nederlander te starten, omdat Van Laarhoven daar inmiddels woonde. De Thaise rechter veroordeelde de Nederlander uiteindelijk, omdat de verkoop van softdrugs in Thailand illegaal is.

Lees ook:

Straf Van Laarhoven in Thailand definitief, nu komt uitlevering dichterbij

De Thaise Hoge Raad heeft de celstraf voor ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven bekrachtigd. Dat zet de deur open naar onderhandelingen over uitlevering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden