Oud-CDA-voorzitter Van Rij pleit voor gekozen premier

Marnix van Rij, oud-voorzitter van het CDA, pleit voor een gekozen minister-president. Volgens hem is dat nodig om de democratie in Nederland nieuw leven in te blazen.

Van onze redactie politiek

„De Nederlandse politiek inspireert niet meer. De Amerikaanse politiek, hoewel verre van perfect, is wél veerkrachtig. De hele wereld kijkt geboeid naar de Amerikaanse voorverkiezingen”, schrijft Van Rij vandaag op de Podiumpagina van Trouw.

Een gekozen minister-president maakt ook de verkiezingen van een lijsttrekker bij de grote partijen boeiender, aldus Van Rij. De slechte ervaringen daarmee bij VVD en D66 wijt hij voor een groot deel aan onervarenheid bij die partijen en bij de media.

„Maar de belangrijkste reden waarom deze experimenten niet aansloegen, ligt in het feit dat in Nederland de minister-president niet rechtstreeks wordt gekozen. De kiezers worden buitenspel gezet bij de keuze van het belangrijkste politieke ambt in Nederland.”

Een gekozen minister-president kan volgens Van Rij de redding betekenen voor de politieke partijen, die hun ledentallen zien teruglopen. Een gekozen premier, die ook meer bevoegdheden moet krijgen, betekent wel een wat andere rol voor het staatshoofd. Die rol zal bij kabinetsformaties meer ceremonieel van karakter zijn, aldus Van Rij, die met zijn pleidooi ingaat tegen de heersende opvattingen in het CDA.

15PODIUMMaak de premier Amerikaanser

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden