Oud-bisschop Rowan Williams mengt zich in Brits religiedebat

Groot-Brittannië is officieel een 'post-christelijk' land. Dat zegt de invloedrijke Britse geestelijke Rowan Williams, voormalige aartsbisschop van Canterbury. Hij gaat met deze uitspraken in tegen de Britse premier David Cameron. Die zei onlangs dat hij 'trots is om christen te zijn' en dat zijn kinderen op een kerkelijke school zitten. In een artikel in de Church Times had hij al verklaard dat Groot-Brittannië zelfverzekerder over zijn status als christelijke natie en meer evangelisch zou moeten zijn. Over die stellingname is in Groot-Brittannië ophef ontstaan.

De gepensioneerde geestelijke Williams bestrijdt de claim van Cameron. "Een christelijke natie klinkt alsof we een land zijn dat bestaat uit toegewijde gelovigen. Dat is niet zo. De kerkelijke praktijk is voor het grootste deel van de bevolking niet meer vanzelfsprekend", zegt Williams in The Sunday Telegraph.

Rowan Williams benadrukt dat hij met 'post-christelijk' niet bedoelt dat Groot-Brittannië helemaal niet meer christelijk is. "Als ik zeg dat Groot-Brittannië een post-christelijke natie is, bedoel ik daarmee niet dat we niet-christelijk zijn geworden. In veel opzichten is de cultuur nog christelijk. De herinnering aan het christendom is nog vrij sterk", aldus de anglicaanse geestelijke.

Doordat de Britse bevolking steeds minder kerkelijk is, verwacht hij overigens wel dat de kennis van het christelijk geloof verder zal dalen. "Jonge generaties hebben steeds minder met de nalatenschap van het christendom. Daardoor kan er een verdere krimp van christelijk bewustzijn en kerkelijke betrokkenheid zijn."

De uitspraken van Williams volgen op die van een groep van Britse wetenschappers, academici en schrijvers, die het ook niet eens zijn met de premier. Ze beschuldigen Cameron ervan verdeeldheid te zaaien in de samenleving door te stellen dat Groot-Brittannië een 'christelijk land' is. In een brief aan The Daily Telegraph schreven de prominenten dat het Verenigd Koninkrijk een 'pluriforme samenleving' is met een grotendeels 'niet-religieuze' bevolking.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden