Oud-bisschop Bluyssen gooide zedendossiers weg

amsterdam – - Geheime archiefstukken over zedenzaken waar priesters bij betrokken zijn, zijn in het bisdom Den Bosch vernietigd. Ondanks een melding hiervan enkele maanden geleden door historicus Eric Theloosen is de commissie Deetman, die onderzoek doet naar misbruik door priesters, niet in actie gekomen.

Tegenover NRC Handelsblad zegt Theloosen dat hij weet dat toenmalig bisschop Bluyssen van Den Bosch in de jaren zeventig dossiers over priesters die minderjarigen misbruikt hadden, heeft weggedaan. Theloosen heeft dat in 1990 gehoord van archivaris Jan Peijnenburg.

Oud-bisschop Bluyssen (84) gaat nu met Deetman praten, met de verzekering dat hij alle medewerking wil verlenen aan het onderzoek.

Recenter zou de inmiddels overleden bisschop Ter Schure belastende dossiers hebben weggegooid. Ter Schure was bisschop van 1985 tot 1998. Dat zou betekenen dat het zaken betreft die juridisch nog niet verjaard zijn.

Verhalen over geheime dossiers, die misschien wel in de slaapkamer van de bisschop achter slot en grendel bewaard werden, deden al veel langer de ronde, zegt kerkhistoricus Peter Nissen, die enige tijd doceerde op het Bossche seminarie Sint Janscentrum.

Dat kunnen volgens hem stukken zijn van rechtszaken, maar ook brieven uit het bisdom waarin melding gedaan wordt van ontoelaatbaar gedrag van priesters. „Daarbij ging het in de jaren zestig misschien ook over relaties van priesters met hun huishoudster. Dat die dossiers zijn weggegooid, is niet zo ernstig.”

Nissen noemt het ’moreel wel verwerpelijk’ dat bisschoppen dossiers over misbruikzaken met minderjarigen hebben vernietigd. Formeel is de kerk vrij om met het eigen archief te doen wat het wil. „Vernietiging van gevoelige dossiers leidt tot het bijkleuren van het imago van de kerk. Als historicus steekt me dat in het hart.”

Archivaris Jan Peynenburg zei in NRC dat hij samen met de bisschop het geheime archief op zaterdag aanlegde, als de secretaresses er niet waren. Nissen: „Dat is een kijkje in de keuken van de doofpotcultuur.”

De Nederlandse Bisschoppenconferentie liet dit weekeinde weten dat er sinds 1983 wel samenvattingen moeten zijn bewaard van de dossiers. Dat staat in het kerkelijk wetboek. De conferentie zegt dat als die relevant zijn voor het onderzoek naar misbruik in de rk kerk, ze zeker naar de commissie Deetman gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden