Oud-bestuurder scholenkoepel Consent kreeg vier ton mee

Ministerie onderzoekt of onderwijsgeld doelmatig is besteed

Het ministerie van onderwijs gaat onderzoeken of scholenkoepel Consent in Enschede geld dat voor onderwijs bestemd was, heeft besteed aan een vertrekregeling voor zijn oud-voorzitter. De man kreeg bij zijn vertrek in 2010 vier ton mee. Maandag kwam Consent in het nieuws omdat de stichting meebetaalt aan een skybox in het FC Twente-stadion.

De oud-bestuurder kreeg naast een vertrekpremie van 52.000 euro een afvloeiingsregeling van 350.000 euro, blijkt uit het jaarverslag van de instelling. De raad van toezicht van Consent wil geen uitleg geven over de overeenkomst. Wel schrijft hij in een verklaring dat de regeling tegen de looptijd moet worden afgezet: tot de pensionering van de oud-bestuurder in 2019. De raad noemt het 'logisch' dat het ministerie van onderwijs de regeling tegen het licht houdt en wil er graag aan meewerken.

Het ministerie van onderwijs kan hoge ontslagvergoedingen voor bestuurders deels terugvorderen bij een instelling, als blijkt dat onderwijsgeld 'ondoelmatig' is besteed, zegt een woordvoerder. Het ministerie controleert dat door de vertrekpremie te spiegelen aan de kantonrechtersformule. Verder wordt er gekeken naar contractuele afspraken met de bestuurder. Als blijkt dat een te hoge premie is uitgekeerd, kan de minister het verschil terugvorderen bij de instelling.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een onderwijsinstelling moet terugbetalen. Minister Van Bijsterveldt vorderde ruim 230.000 euro terug van het Friesland College, omdat de mbo-instelling een bestuurder een te hoge vertrekregeling had geboden. Ook de Hogeschool Utrecht moest dit jaar 78.000 euro terugbetalen nadat een te hoge ontslagvergoeding werd uitgekeerd.

Dit najaar behandelt de Eerste Kamer een wet waarin maximumbedragen voor ontslagvergoedingen en salarissen van onder meer onderwijsbestuurders worden vastgelegd. Als deze Wet normering topinkomens wordt goedgekeurd, mogen ze vanaf 1 januari 2013 niet meer dan 75.000 euro krijgen bij ontslag.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden