Oud AZC-directeur: Brief Vaatstra is onzin

LEEUWARDEN (ANP) - De theorie dat een asielzoeker de moord op Marianne Vaatstra heeft gepleegd en kort daarop stiekem het land uit is gezet, is onzin. Dat stelde oud-directeur Nettie Groeneveld van het asielzoekerscentrum in Kollum, dinsdag in de Leeuwarder Courant.

Zondag publiceerde De Telegraaf een anonieme brief van die strekking. ,,Er is nooit iets geheimzinnigs gebeurd'', aldus Groeneveld. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bevestigt naar aanleiding van de uitspraken van Groeneveld ,,dat wij volledige medewerking hebben verleend aan alle instanties.''

Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden gaat onderzoek doen naar de anonieme brief met informatie over de nog niet opgeloste moord op Marianne Vaatstra. Volgens de auteur van de anonieme brief is op 3 mei 1999 onder strikte geheimhouding een asielzoeker overgeplaatst van het azc in Kollum, vlak bij Veenklooster, naar een speciale afdeling van het azc in Musselkanaal. ,,Dit is gewoon niet gebeurd, daar ben ik absoluut zeker van'', aldus Groeneveld.

Kort na de overplaatsing naar Musselkanaal zou de asielzoeker volgens de briefschrijver via Schiphol uitgezet naar eigen land, waar hij werd gezocht voor de moord op diverse vrouwen. Marianne Vaatstra werd in de nacht van koninginnedag 1999 verkracht en vermoord in een weiland nabij Veenklooster.

Zie ook: Artikel Leeuwarder Courant

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden