Oud Arcen botst met nieuwbouw

(Trouw)

Tussen het stadshart en het kasteel van Arcen komt een gemeenschapshuis. Een bedreiging voor het historisch karakter, vinden bewoners.

De resten van de Schanstoren links, het zeventiende-eeuwse kasteel Arcen rechts. Dan de oude watermolen langs de Maas en ten slotte het historische centrum van het Limburgse dorp. Wie vanuit Venlo binnenrijdt, ziet een prachtig plaatje. Geboren en getogen Arcenaar Pierre Hegger: „Je rijdt zo de historie tegemoet”, besluit hij trots.

Dat is straks voorbij, vreest hij. Arcen krijgt een ’multifunctionele accommodatie’, die een school, gemeenschapshuis, kinderopvang en bibliotheek herbergt. Een groot gebouw met felle kleuren en veel staal. Een ramp voor het karakter van het dorp, vindt ook Rose-Marie Kaanen. „In een stad kan het prachtig zijn, staal en beton. Maar toeristen komen hier juist voor het Anton Pieck-gevoel.”

De nieuwbouw komt op een parkachtig plein aan de rand van de stad, ooit bedoeld als schakel tussen het kasteel en het historische dorpshart. Het besluit om het nieuwe pand te bouwen is de laatste daad van de voormalige gemeente Arcen en Velden, die sinds 1 januari onderdeel is van Venlo. Volgens de actievoerders is het besluit er doorheen gejast, om te voorkomen dat de nieuwe gemeente van gedachten zou veranderen. Van de Arcenaren is 90 procent tegen de locatie, zo blijkt uit een enquête van Kaanen.

Ger Lommen, nu CDA-fractievoorzitter in Venlo, en destijds in Arcen en Velden zegt: „We wisten hoe moeilijk het was tot een beslissing te komen.” Volgens hem is slechts één andere locatie mogelijk, maar had te veel nadelen. De procedure is netjes verlopen, vindt hij.

Arcen en Velden hield twee inspraakavonden, maar noemde die ’informatieavonden’. De bewoners hadden geen idee dat dit hun mogelijkheid was om bezwaren in te brengen, zo stellen ze. Bovendien had de gemeente de provincie om toestemming moeten vragen, omdat de nieuwbouw deels in het buitengebied komt. Pas in oktober kreeg een provinciale adviescommissie de tekeningen onder ogen. De commissie oordeelde dat de nieuwbouw niet in het landschap past, maar vindt dat er niets meer aan te doen is, omdat ze ’uitermate laat’ zijn ingelicht.

Oud-wethouder Wil Verberk (CDA) erkent dat de adviescommissie laat is geïnformeerd. Het was echter niet de taak van de gemeente om de commissie in te lichten, zo luidt zijn verdediging.

Hegger wijst op het raadhuis van Arcen, dat nu uitkijkt op de oude gevels van de historische kern. Hier vallen geen besluiten meer. Hegger en Kaanen hebben hun hoop gevestigd op Venlo. „Dat wordt zeker professioneler bestuurd”, denkt Kaanen. De nieuwe gemeente heeft echter al laten weten de besluiten van de oude gemeente Arcen en Velden te accepteren, tenzij de bestuursrechter daar een stokje voor steekt. Een rechtszaak die de actievoerders hebben aangespannen dient dit in maart.

Het zeventiende-eeuwse kasteel van Arcen is dominant in de oude stad: 'Je rijdt zo de historie tegemoet.' (FOTO KOEN VERHEIJDEN )
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden