Oud-advocaat noemt Trump een racist en een oplichter

Michael Cohen tijdens het verhoor. Beeld EPA, Jim Lo Scalzo
Michael Cohen tijdens het verhoor.Beeld EPA, Jim Lo Scalzo

Terwijl Donald Trump in Hanoi zijn land vertegenwoordigde, noemde zijn vroegere advocaat hem live op televisie een racist, een oplichter en een bedrieger. Michael Cohen gaf een commissie van het Congres meer details over de betrokkenheid van Trump bij diverse schandalen rond zijn verkiezing als president. 

Hij onthulde ook een kennelijk geval van bankfraude in Trumps ­zakelijke verleden. En uit zijn weigering om sommige vragen te beantwoorden is af te leiden dat openbare aanklagers in New York Trump mogelijk in het vizier hebben.

Volgens Cohen was het voor Trump geen verrassing toen WikiLeaks tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in 2016 een groot aantal door Russische hackers gestolen Democratische e-mails openbaar maakte. Een paar dagen ervoor was hij erbij toen Trump erover werd gebeld door zijn vriend Roger Stone, die het weer zou hebben gehoord van Julian Assange van WikiLeaks.

Naar de eventuele betrokkenheid van Trump of zijn medewerkers bij de Russische inmenging wordt onderzoek gedaan door een speciale aanklager, Robert Mueller. Cohen sprak het sterke vermoeden uit – maar kon het niet bewijzen – dat Trump ook van tevoren wist dat zijn zoon Donald jr. een Russische ­advocate zou ontmoeten. Die zei schadelijke informatie te hebben over Hillary Clinton, afkomstig van de Russische regering. Hij herinnert zich dat vader en zoon een paar ­dagen ervoor over ‘een ontmoeting’ fluisterden.

Zwijggeld

Trump was zeker op de hoogte van het verdoezelen van de betaling van enkele tonnen aan twee vrouwen om hen te laten zwijgen over affaires met hem. Dit gebeurde om zijn kansen in de verkiezing niet te schaden; daarom was het zwijggeld een illegale campagnebijdrage. Cohen vertelde dat hij het geld voorschoot en in termijnen terugkreeg, alsof het een normale vaste vergoeding was. Als bewijs dat Trump daarvan wist, liet hij een cheque zien met diens handtekening erop, en een andere die was uitgeschreven door Donald jr..

Hij kwam expres met documenten, zei hij, om te zorgen dat de commissie hem zou geloven. Hij moet binnenkort namelijk de gevangenis in, onder andere wegens liegen tegen het Congres bij een vorig verhoor. Hij had toen verteld dat Trump zijn pogingen om een Trump Tower in Moskou te bouwen in een vroeg stadium tijdens de campagne had opgegeven. In werkelijkheid gingen die pogingen tot vlak voor de verkiezingen door.

Onbetrouwbaar

Beschaamd vertelde hij dat veel van zijn werk voor Trump bestond uit ­liegen. Zo zou hij berekeningen van diens vermogen naar believen ­hebben verlaagd of verhoogd, afhankelijk of de documenten bestemd waren voor de belastingdienst of voor de Deutsche Bank, die een ­lening overwoog.

De Republikeinen benadrukten dat Cohen een onbetrouwbare getuige is. Maar Cohens eerdere leugen ­tegen het Congres kan Trump ­mogelijk in problemen brengen. ­Cohen vertelde dat hij zijn onjuiste uitspraak had besproken met een van Trumps advocaten, Jay Sekulow. Dat maakt Sekulow mogelijk medeplichtig en werpt de vraag op of hij in opdracht van Trump handelde.

Opvallend was dat Cohen meldde voor het laatst in april contact te hebben gehad met Trump, maar weigerde te vertellen wat ze bespraken. “Dat is onderwerp van onderzoek. Aanklagers in New York hebben me gevraagd daar niet over te spreken.”

Vriendinnetjes

De Republikeinen hadden het liefst gezien dat Cohen helemaal niet had gesproken – en zeker niet op een dag dat alle aandacht had kunnen gaan naar Trump in zijn rol als staatsman. Eén Republikeinse afgevaardigde, ging wel heel ver: ‘Weten je vrouw en schoonvader het wel van je vriendinnetjes?’ twitterde hij dreigend. Hij bood later zijn excuses aan. 

Lees ook:

Voormalig advocaat van Trump Cohen voor drie jaar de cel in.

Een Amerikaanse rechter heeft de voormalige advocaat van president Donald Trump, Michael Cohen, veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden