Oubollig festijn in een voetballoze winter

HEERENVEEN - 'Zo komt Jan Splinter door de winter.' Cabaretier Hans Dorrestijn bracht het lied lang geleden uit op zijn eerste langspeelplaat. Marcel van Dam gebruikte dezelfde uitdrukking in de Tweede Kamer in de tijd dat Ruud Lubbers met zijn ministers-team het mes zette in de sociale zekerheid.

Ook voetbalminnend Nederland heeft zijn Jan Splinter. Wat moet de doorgewinterde fanaat die al rond de kerstdagen de eerste ontwenningsverschijnselen krijgt en vervolgens ook nog de hele maand januari en een deel van februari verstoken blijft van het groene gras? Juist, om aan dat gevoel van zinloze ledigheid te ontsnappen, schaft Jan Splinter zich een passe-partout aan voor een zaalvoetbaltoernooi. Zoals het afgelopen weekeinde in de Thialfhal van Heerenveen, waar de plaatselijke trots, NAC, Cambuur, Sparta, een All Star-team rond Ronald Koeman en de selectie van het Russische Rotor Volgograd er alles aan doen om de hunkerende fans de illusie van 'echt' voetbal voor te toveren.

Het bijwonen van een dergelijk voetbalfeest is natuurlijk een daad die lichte wanhoop verraadt, want voor het bedrag van enkele tientjes moet de liefhebber zich heel wat laten welgevallen. Wie wars is van de vogeltjesdans, wie kromme tenen krijgt van een denderende hoempa-band of een opstandig gevoel krijgt als de speaker op commando-toon verordonneert dat er meer aanmoedigingen moeten komen, heeft aan de rand van het kunstgras niets te zoeken.

Misschien passen die net iets tè gezellige bijzaken niet bij de Nederlandse volksaard. Waar heel Duitsland met complete families de warmte van de Hallenturniere zoekt, wil het met het indoorwerk in Nederland maar niet vlotten. Zo werd door het Six's toernooi in de Amsterdam Arena voorlopig een dikke streep gezet, omdat er financieel te veel onzekerheden waren.

Het gedartel op de mini-veldjes geniet nog weinig status, blijkt ook tijdens de Indoor Soccer Masters in Heerenveen. Zelfs het tamelijk carnavaleske Friese publiek vindt zaterdag en zondag de weg naar het Thialf maar mondjesmaat. Ondanks het aantrekkelijke deelnemersveld laten krap 3000 mensen zich tot een bezoek overhalen.

Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde haalt er zijn schouders over op. “Een winstgevend experiment is het niet”, geeft hij toe, “maar het heeft wel iets speciaals. Dat het hier niet vol zit, brengt mij niet in paniek. Wij zijn nog te weinig gewend met zaalvoetbal.” Van der Velde heeft er alle belang bij de positieve kanten van het toernooi te belichten. Het spelen op balbezit (Rotor Volgograd), het counteren (Sparta), dat alles blijkt ook te kunnen op een veld van dertig bij vijftig meter. Terecht wijst de voorzitter op het technische vermogen van de Russen, waar international Oleg Veretennikov de meeste indruk maakt. En hij heeft complimenten voor de lepe wijze waarop Sparta de eindzege grijpt: trainer Hans van der Zee haalt doelman John van der Werff geregeld naar de kant om met de vaardige Nico Jalink in de rol van vliegende kiep, een overtal aan veldspelers te creëren.

“Als we zorgen voor een goede formule, zie ik op termijn best mogelijkheden om er een aardig winterfestijn van te maken”, voorspelt Van der Velde. “Daarbij denk ik aan een indoor-kampioenschap van Nederland, voorafgegaan door voorrondes in vier regio's. Als je dan ook nog een finale in Ahoy plant, is het meer dan de moeite waard.”

Veel meer valt er over het balletje trappen in de zaal niet na te beschouwen. Dat hoeft ook niet, want Heerenveen - of liever Riemer van der Velde zelf - is sinds een kleine week op een andere manier nadrukkelijk in het nieuws. Samen met collega Gaston Sporre van FC Zwolle is de Friese clubbestuurder in het geweer gekomen tegen de plannen met de Club Card. Sinds zaterdag heeft hij bovendien de steun van de FSV (Federatie Supportersverenigingen Betaald Voetbal), die vindt dat de overheid bij de aanpak van het vandalisme de eerste initiatieven dient te nemen.

Rebel

Van der Velde verweert zich tegen de suggestie als zou hij een lastige rebel zijn. “Nee hoor, ik weet dat er in brede kring steun is voor mijn ideeën. De Club Card heeft als servicemechanisme goede diensten bewezen, maar het is tegelijkertijd een heel duur instrument. Slechts tien procent van de voetballiefhebbers bezit zo'n Card, die nu plotseling ook de veiligheid moet waarborgen. Maar met een pasfoto erop komt de prijs zeker boven de twintig gulden. Daarmee jaag je de incidentele kijker helemaal weg. En dan nog: moeten we twintig miljoen uitgeven in een poging duizend raddraaiers in toom te houden? Een zinloze zaak, die lui hebben nu al series Club Cards waar ze mee kunnen kwartetten. Dat wordt straks echt niet anders. Als je een betere controle wil, kan dat ook door middel van een identificatieplicht. Op die manier wordt er ruimte geschapen voor iedereen die wil kijken.”

Van der Velde heeft, kortom, een andere kijk op het supportersbeleid dan Ajax-voorzitter Michael van Praag en de bewindslieden Dijkstal en Sorgdrager. “Van Praag heeft de zaak in Den Haag voorgekookt zonder (zoals toegezegd) ruggenspraak te houden met de achterban. Ik ruil zijn ideeën graag in voor de mijne. Zo vind ik ook dat uitspelende ploegen de verplichting op zich moeten nemen geen rotzooi te schoppen. Blijft die garantie achterwege dan houden ze hun supporters maar thuis. Een tweede stap in de goede richting is het verwijderen van de vakken. Een voorbeeld: in de competitiewedstrijd tussen Heerenveen en Sparta was de sfeer in het Abe Lenstra Stadion ronduit vervelend. Dat komt door die hekken. Een kooi blijft een kooi. Kijk naar vandaag: iedereen zit door elkaar, NAC-supporters, Sparta-aanhangers en het eigen publiek. En gebeurt er iets? Nee, het is reuze gezellig. Dat bedoel ik dus.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden