Otter bouwt aan een nieuwe ploeg

Bondscoach shorttrackers heeft te weinig topschaatsers. Advies uit Zuid-Korea moet niveau omhoog tillen.

Jeroen Otter, bondscoach shorttrack en koning van de relativering, noemde het vorige maand een eer dat over zijn ploeg werd geschreven: 'Bastion vertoont scheuren'. Bastion? Zelf heeft hij het idee "aan een blokhut of lodge te bouwen waaraan nog een hoop moet gebeuren".

En dat daaraan in een klein land een constant proces van onderhoud en renovatie is verbonden, had hij er aan kunnen toevoegen. Want waar het dominerende shorttrackland Zuid-Korea na elke Olympische Spelen ogenschijnlijk moeiteloos opengevallen gaten dicht, zit Nederland als kleine natie in opkomst na Sotsji inderdaad met problemen.

Die bagatelliseert Otter enigszins door op het hoofddoel te wijzen: de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang. Als geen ander weet hij hoe in topsport soms al binnen een tijdsbestek van een jaar de dobbelstenen anders kunnen vallen. Daar moet dan wel een beleid achter zitten dat een kweekvijver van talent kan voeden.

Op de korte termijn vormen de Europese kampioenschappen van 23 tot en met 25 januari in Dordrecht het hoogtepunt van dit seizoen. Het ambitieus gestelde doel: op elk podium een Nederlander. Tegelijkertijd moet de in 2010 aangestelde Otter erkennen dat zijn ploeg ten opzichte van vorig seizoen is gehalveerd, hij is 'bijna terug bij af'. Domweg doordat hij te weinig schaatsers van topniveau heeft om op terug te vallen.

Dat was de afgelopen jaren ook zo, maar met kunst en vliegwerk konden met name de speerpunten, de aflossingsteams, steeds van voldoende buskruit worden voorzien. Dat leverde een opmerkelijke prestatiereeks op: de mannen wonnen twee Europese titels en twee wereldbekerzeges, faalden afgelopen winter op hun olympische missie in Sotsji om vervolgens toch wereldkampioen te worden.

De mannenploeg is grotendeels overeind gebleven, slechts de ervaren kapitein Niels Kerstholt en vaste reserve Christiaan Bökkerink zijn weggevallen. Sjinkie Knegt, in Sotsji winnaar van de eerste olympische shorttrackmedaille, vormt met meervoudig Europees kampioen Freek van der Wart en Daan Breeuwsma de kern. Drie jonge talenten zijn toegevoegd aan het team dat afgelopen weekeinde tijdens de eerste wereldbeker zesde werd.

Zorgelijker is de situatie bij de vrouwen, voor wie het hoogst twijfelachtig is dat ze in Dordrecht voor de vijfde maal op rij Europees kampioen aflossing worden. Hun ster Jorien ter Mors zat tegen overtraining aan, en het is de vraag of ze dit seizoen nog in actie komt. Daarnaast zijn de vaste krachten Yara van Kerkhof en Rosalie Huisman door blessures uitgeschakeld.

Sinds de mislukte Winterspelen van Turijn (2006) is door de KNSB voor het eerste serieus aandacht aan shorttrack besteed, en vervijfvoudigde het aantal licentiehouders tot 1250. De sport kreeg meer televisiezendtijd en trok zelfs sponsors aan. "Onze structuur heeft nog niet genoeg fundament", aldus Otter vorige maand bij de teampresentatie. "Wij hebben niet zoals in het langebaanschaatsen zomaar vervangers klaarstaan voor toppers die uitvallen. We hebben tijd nodig om jonge rijders in te passen."

Otter kampt als coach met een klassiek topsportprobleem. Hij moeten bouwen aan toekomstig olympisch succes, tegelijkertijd worden nu prijzen gevraagd om shorttrack te promoten en verder te laten groeien.

De EK in Dordrecht, zelfs de WK van 2017 in Rotterdam, noemt Otter tussenfases in een proces waarin hij als een goochelaar steeds weer nieuwe innovaties en creatieve processen uit de mouw moet toveren.

"Op weg naar de Spelen van 2018 moet je nu bezig zijn met wat dan de competenties zijn. Hoe staat het er dan voor met de tactiek en techniek. Wat zijn de nieuwe trainingsvormen, nieuwe videomethodes, nieuwe materialen? Daarvoor moeten we elders in de wereld informatie ophalen."

Wat dat betreft is Otter gelukkig met de samenwerking tot en met 2018 die de Nederlandse en Zuid-Koreaanse schaatsbonden vorige week overeenkwamen. Voor de afgelopen Winterspelen nodigde de coach de Koreaanse grootmeester van de positiewisselingen Kwak Yoon-Gy met succes uit om in Heerenveen mee te trainen.

Otter vraagt zich wel af of de grootmacht echt inzicht zal geven in de eigen keuken. Maar dan nog. "Ik geloof in samenwerking. Ook al laat je dan wellicht in je eigen kaarten kijken. Dat stimuleert je creatief te zijn en nieuwe dingen te verzinnen."

Otter hoopt met name inzicht te krijgen in de wijze waarop de Koreanen talenten vinden en opleiden. Zo heel veel meer rijders dan Nederland hebben ze niet, toch werden vrijwel alle wereldtitels bij de mannen de afgelopen decennia door Koreanen gewonnen. Maar om met Otter te relativeren: in Sotsji werd door mannen met Koreaanse paspoorten geen medaille gewonnen.

De grote ster daar was met drie titels Viktor Ahn, Koreaan in Russische dienst.

undefined

Sjinkie Knegt ondanks infectie vroeg in vorm

Door een bacteriële infectie was Sjinkie Knegt niet topfit afgereisd naar de eerste wereldbeker shorttrack in Salt Lake City. De winnaar van olympisch brons op de 1000 meter bleek op de korte afstanden echter genoeg inhoud te hebben om met de top mee te kunnen.

Nadat Knegt zaterdag al brons had gewonnen op de 1000 meter, kreeg hij zondag na de 500 meter zilver omgehangen. Het was de eerste keer dat de 25-jarige Fries in een weekeinde twee individuele wereldbekermedailles won.

"Het schaatsen gaat hem makkelijk af", aldus bondscoach Otter. "Prudentie en wat geluk zorgen voor zijn eerste 500 meter Word Cup medaille", twitterde hij.

Belangrijk noemde Otter daarbij de wijze waarop zijn pupil schaatste, snelheid maakte en zijn onnavolgbare bewegingen creëerde om zich toegang tot het erepodium te verschaffen. Dat zit zo vroeg in het seizoen wel goed.

Knegt was de enige van de Nederlandse ploeg die succesvol was. Hij maakte ook deel uit van de aflossingsploeg die tweede werd in de B finale. Komend weekeinde volgt de wereldbeker in Montreal.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden