Reportage

Oss verwerkt het verdriet tussen bloemen, briefjes en knuffels

Een zee van bloemen en knuffels bij de spoorweg in Oss.  Beeld Koen Verheijden
Een zee van bloemen en knuffels bij de spoorweg in Oss.Beeld Koen Verheijden

Een dag na het treinongeluk komen nog veel treurende mensen naar de onheilsplek in Oss. ‘Het biedt troost.’

Ook een dag na het fatale ongeluk in Oss worden er voortdurend bloemen, tekeningen, briefjes en knuffels neergelegd op het veldje naast het spoor in Oss. De hele dag door, terwijl de meeste mensen de getroffen families niet kennen, of in elk geval niet direct. Toch blijkt er een grote behoefte om naar de plek te komen waar de bakfiets donderdagmorgen op het spoor terechtkwam en het drama zich voltrok.

“Ik moest hier even zijn”, zegt Dirk van Eggelen uit Oss. “Ik ben drie keer op militaire missie geweest, maar dit raakt me diep.” Hij draagt zijn zoontje dicht tegen zich aan. “Ik had hem gisteren naar de kinderopvang gebracht en las even later het nieuws. Dan schiet het door je heen: het zal toch niet...? Ik ben meteen naar hem toe gegaan.”

Door de plek te bezoeken, willen hij en zijn partner Joyce Bloemers met name hun medeleven tonen aan de getroffen families. Maar ze doen het ook voor zichzelf. “Het is zo ­onwerkelijk wat er is gebeurd. Het gaat niet meer uit ons hoofd, op deze manier kunnen we er bewust even bij stilstaan.”

Troost

Hans van de Graaf woont vlakbij. Toen hij eergisteren zijn hond uitliet, hoorde hij het misgaan. Hij liep richting het spoor en zag daar meer dan hem lief was. Sindsdien loopt hij hier rond. “Het biedt me troost. Alle mensen die je ziet, lopen rond met hetzelfde gevoel. Wat je achtergrond of leeftijd ook is. Heel Oss kleurt zwart als roet.”

Bij de herdenkingsplek lopen toezichthouders van de NS, politie en gemeente rond. Als ze denken dat iemand daar behoefte aan heeft, gaan ze in gesprek en bieden eventueel slachtofferhulp aan.

Colinda van Berkum omhelst haar zeventienjarige dochter Anouk, die in tranen is. “We zijn zo geraakt door dit drama. Mijn drie kinderen hebben ook op De Korenaer gezeten, een van de families woont vlak bij ons. We leven met hen mee.”

Colinda van Berkum en haar dochter Anouk Beeld Koen Verheijden
Colinda van Berkum en haar dochter AnoukBeeld Koen Verheijden

Kwetsbaar

“Overal in Oss, en wellicht ook daarbuiten, willen mensen stilstaan bij wat er is gebeurd en hun gevoelens delen”, zegt Ronald Kerssemakers, pastoor bij de Willibrordusparochie. “De een doet dat in stilte of met een gebed, de ander wil juist praten.”

Volgens Kerssemakers raakt de ramp mensen zo diep, omdat het laat zien hoe kwetsbaar het leven is. In een enkel ogenblik kan het voorbij zijn. Vandaag zetten alle gebedshuizen in Oss hun deuren open.

null Beeld Koen Verheijden
Beeld Koen Verheijden

“We willen ruimte geven aan het verdriet en de behoefte aan contact. Hoewel lijden altijd een plaats heeft in onze maatschappij, delen we dat lang niet altijd met elkaar. We verdringen het zelfs een beetje. Mensen lopen op straat langs elkaar heen. De afgelopen dagen staan mensen wel in groepjes te praten. Het blijft een menselijke behoefte om zulke heftige emoties met elkaar te delen.”

Gistermiddag werd een condoleanceregister geopend in het gemeentehuis in Oss. Volgende week zijn de uitvaarten van de kinderen. De week daarna wordt er een algemene herdenkingsbijeenkomst georganiseerd, liet de gemeente ­gisteren weten.

Lees ook:

Oss massaal in rouw na ongeluk met bolderwagen

Het ongeval bij een bewaakte spoorwegovergang dat vier kinderen het leven kostte, heeft Oss in rouw gedompeld. Onderzoek moet uitwijzen hoe het ongeluk met de stint kon gebeuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden