Update

Oss massaal in rouw na ongeluk met bolderwagen

Honderden mensen leggen bloemen nabij de spoorwegovergang aan de Braakstraat in Oss, waar bij het ongeluk vier kinderen omkwamen. Beeld ANP
Honderden mensen leggen bloemen nabij de spoorwegovergang aan de Braakstraat in Oss, waar bij het ongeluk vier kinderen omkwamen.Beeld ANP

Het ongeval bij een bewaakte spoorwegovergang dat vier kinderen het leven kostte, heeft Oss in rouw gedompeld. Onderzoek moet uitwijzen hoe het ongeluk met de stint kon gebeuren.

De precieze toedracht van het ongeluk met de elektrische bolderwagen is nog niet duidelijk. Vast staat dat het voertuig, op weg van de voorschoolse opvang naar de basisschool, vlak voor schooltijd werd geschept door een passerende trein. Vier kinderen – tussen vier en acht jaar oud – kwamen om het leven. Een vijfde kind en de begeleidster liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Honderden mensen kwamen donderdag in de loop van de dag naar de rampplek. Velen van hen legden bloemen neer.

Het ongeval vond plaats in de ochtendspits. Het was druk rond de spoorwegovergang en veel mensen zagen het ongeluk gebeuren. Audrey van der Leest laat even voor half negen haar hondje uit, als ze een langsrijdende trein hard hoort toeteren. Achter haar klinkt gegil, gevolgd door een klap. De daaropvolgende paniek rond de drukke spoorwegovergang doen haar uren later nog sidderen. Terwijl sommige andere getuigen meteen beginnen te bellen en een poging doen om hulp te bieden, ontfermt Van der Leest zich over een vrouw die radeloos is en niet weet wat ze moet doen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Medewerker Cor Blom van een fitnesscentrum dat op honderd ­meter afstand ligt, stelt direct een ruimte beschikbaar aan de politie om getuigen op te vangen. Zo’n twaalf mensen maken daar gebruik van. “Onder hen ook kinderen van een jaar of acht, negen”, zegt hij ­later. “Mensen zagen wit, sommigen huilden een uur later nog. Het was heel heftig.”

In de loop van de dag laten veel mensen, onder wie premier Mark Rutte en koningin Máxima, weten dat ze meeleven. “Een dag waarvan je hoopt dat hij nooit zal komen”, vat burgemeester Wobine Buijs van Oss ’s middags tijdens een persconferentie het gevoel samen. Ze heeft dan al gesproken met de getroffen ouders, van wie in één geval drie kinderen bij het drama zijn betrokken (twee overleden, één gewond). “Er zijn geen woorden voor wat hun is overkomen vandaag.” Oss heeft een ­opvangcentrum ingericht waar mensen terecht kunnen met vragen.

Hulpdiensten bij een spoorwegovergang aan de Braakstraat. Beeld ANP
Hulpdiensten bij een spoorwegovergang aan de Braakstraat.Beeld ANP

Camera’s

Naar de oorzaak van het ongeval wordt uitgebreid onderzoek gedaan, mede door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Mogelijk helpt het dat de betrokken trein was uitgerust met een zogenoemde frontcamera, die op de rails staat ­gericht. Wellicht kunnen ook camerabeelden van het station helpen bij het achterhalen van de toedracht. Het gaat om een bewaakte spoorovergang – een van de slagbomen is bij het ongeluk gebroken.

De betrokken kinderen waren leerlingen van basisschool De Korenaer. Rond de school, waar de hele dag slachtofferhulp aanwezig is, hangen enkele omwonenden de vlag halfstok. Ouders lopen doorlopend in en uit het gebouw om kinderen op te halen.

Schoolbestuurder Sandra Beuving noemt de impact ‘enorm’. “We hoorden al snel van het ongeluk. Toen duidelijk werd dat wij enkele kinderen misten, heerste er veel ongeloof.” Twee van de slachtoffers zijn vier jaar oud, de anderen zes en acht. Het zwaargewonde kind is elf jaar oud, de begeleidster die de elektrische bolderwagen bestuurde 32.

Lees ook:

Kun je met een stint wel veilig oversteken?

De elektrische bolderkar had het groene alternatief voor het taxibusje moeten worden. Er rijden er duizenden door Nederland. Donderdagmorgen kwamen in Oss vier kinderen om het leven bij een ongeluk met een dergelijke 'stint'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden