Opinie

Oschama

De doorgewinterde tv-junk kijkt van geen enkele verkiezing meer op. De televisie is een doorlopende stemmachine, dan wel een aankondiger van winnaars en verliezers. Eén van de meest recente gelukkigen: Doeschka Meijsing.

In de luxueuze ambiance van het Scheveningse Kurhaus kreeg zij in een speciale ‘Pauw & Witteman’ de AKO-literatuurprijs voor haar boek ‘Over de liefde’. Daarmee won ze een sculptuur van Eugène Peters en 50.000 euro. Veel te weinig, zei ze: ,,Mijn droom is een villa aan het Lago Maggiore en een Bugatti, maar dat kan voor dat geld niet.”

De Amsterdamsche Kiosk Onderneming heeft met de prijs in deze opzet een aardige etalage. Prachtige locatie, aantrekkelijk gezelschap genodigden,nette gastheren en Martin Ros.

Vooral Martin Ros.

Als je die in Haus hebt, is er verder niemand meer nodig. Je stopt de stekker erin en het ratelt aan één stuk door: ,,En die vrouw, die uiteindelijk wél die man krijgt, maar er óók weer vanaf raakt, die begeeft zich in de diépste putten!”

De Jan Mulder van de boekbesprekingen.

Jammer dat er dit keer niks loos was tussen de auteurs onderling. Volgende keer Grunberg en A.F.Th. maar weer nomineren.

Het slotakkoord was nogal knullig. Meijsing stoeide met haar bordkartonnen prijs en eenmaal aan tafel bij ‘P & W’, was voor een gesprekje met de winnares geen tijd meer. Maar de ogen waren natuurlijk vooral gericht op de moeder van alle verkiezingen.

VPRO’s ‘Tegenlicht’ koos, naar goed gebruik, voor een geheel eigen invalshoek. ‘De populairste geschiedenisleraar ter wereld’, de Britse historicus Simon Schama, besprak in een interview met Chris Kijne de toekomst van de Verenigde Staten aan de hand van de geschiedenis.

Schama - die mooi Engels sprak ondanks het feit dat hij dertig jaar in de VS woont - zette zijn visie over het land uiteen. Uitgangspunt: zijn boek ‘The American Future, a History’.

Volgens Obama-fan Schama bestaan er tal van vooroordelen over de VS. Zo zijn Amerikanen volgens hem en de geschiedenis helemaal niet zo oorlogszuchtig. ,,Eisenhower zou diep geschokt zijn door de oorlog in Irak.”

Het beeld van Amerikanen als rechtse religieuzen gaat volgens Schama eveneens mank. Vanuit de geschiedenis zou Amerika een voorbeeld van religieuze tolerantie moeten zijn. ,,Ze zouden moeten zeggen: juist vanuit ons geloof zijn we tegen een theocratie.”

En hoe zit het met de VS als immigratieland? ,,Enerzijds is Amerika uniek omdat iedereen welkom is, maar elke immigratiegolf ging - zeker in tijden van economische tegenspoed - gepaard met geweld. Het moesten wel ‘ons soort mensen’ zijn.” Dan kunnen we in deze economisch barre tijden nog wat verwachten, suggereerde Kijne.

Maar Schama zei dat ‘Amerika je altijd weer weet te verrassen’. Frappant, eigenlijk. De boodschap leek op de Amerikaanse versie van het Britse patriottische lied 'Land of hope and glory'; ,,Er herrijst zo weer een totaal nieuwe VS."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden